Kurvikas Grotto sauna

BLOGI 130
13.3.2017

Luulisi, että ikivanha keksintö – sauna – olisi jo moneen kertaan loppuun suunniteltu. Mitä vielä! Siitähän tulee uusia luomuksia koko ajan. Kuten tämä kotoisassa rantamaisemassa ”nätisti istuva bunkkeri”.

Väärin arvattu – tämä järvimaisema ei ole Suomessa. Ei tietenkään. Eihän Suomessa nykyään enää maaseudulla saa rantasaunoja sijoittaa rannoille. Kiva huomata, että jossain päin maailmaa tämä vielä on mahdollista. Kuten Kanadassa Ontario-järven rannalla vuonna 2015. Ja väärin arvattu taas – tämä ei ole savusauna vaikka se on musta ja eikä siinä ole savupiippua. Kaikkea muuta:

Wau! Onhan siinä nimensä mukaista luolamaista tunnelmaa. Se on valmistettu 3D-mallinnoksen avulla muotoon taivutetuista massiivisista liimapuuelementeistä. Kiuas toimii mitä ilmeisimmin sähköllä. Huomaa keinovalaistus lattian ja seinän liitoskohdissa. Yöllä tässä on varmaan satumainen tunnelma.

Kurveissa riittää! Mietin miten vesi sopii ja käyttäytyy tässä sisäympäristössä. Nurkassa näyttää kuitenkin olevan vesipiste ja asiaan kuuluva puinen kiulu. Täältä voi ihailla sekä järvi- että kalliomaisemaa.

Niin ja voihan sieltä ihailla myös tähtitaivasta ja puun luonnollisia oksakuvioita. Suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa PARTISANS-niminen työryhmä.

Wau mikä iltarusko! Saunalaatikon hieman kalteva ”tasakatto” näyttää olevan tervattua tai muuten tummaksi käsiteltyä lautaa. Ihmettelen miten sade kattoikkunan syvennyksestä poistuu. Tämä ei ole mikään jokaukon nikkaroitava tee-se-itse-malli.

Sehän tuodaan paikalle raskaalla kalustolla valmiina pakettina. Vain betonisokkeli ja ulkolaudoitus tehdään paikan päällä. Kiva että luovuus kukoistaa saunarintamalla ja että tämä dementiaa ehkäisevä laitos leviää maailmalla joka niemeen ja notkelmaan. Nimenomaan tämä 3D-mallinnokseen perustuva tuote on siihen sopiva, koska ehkä kohta jokainen voi sen tulostaa. Onhan jo ensimmäinen talo maailmassa vastikään kokonaan tulostamalla tehty.

Mutta onhan niitä hulluja saunoja Suomessakin – kuten hullun arkkitehdin, mikä on paikan päällä itse tehty. Klikkaa tästä!

Kesää odotellessa.

Hullu arkkitehti

MIETE 125
MÄMMI JA SIMA
OVAT JO KAUPOISSA
SE ON KEVÄT

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

2 thoughts on “Kurvikas Grotto sauna

 1. Hyvä löytö tuo kanadalainen sauna ja hyvää kritiikkiä rakennusmääräyksillemme.

  Kiinassa ei voi kuin ihmetellä kaikkia rakentamiseen liittyviä (esteettisiä) esteitä mitä kotimaassa keksitään. Täällä kun taas ei mitään esteitä tunnu olevan, ja meno onkin joskus liiankin villiä.

  Mutta kun joku Suomessa rakentaa ilman lupia kammottavan saunatekeleen rantaan, niin se kielletään kaikilta, tai kun joku törsii vanhan vesikaton rumilla ikkunoilla niin kattoikkunoilta ei sitten saa tehdä missään jne. jne. Joku roti pitää olla, mutta kyllä varmaan Kanadassakin rakennuslupa edellytetään. Tuo musta kuutio on erityisesti sisältäpäin ihan mahtava esimerkki luovasta ajattelusta! Jos olisi tehty Suomessa niin varmaan olisi päässyt Mies van der Rohe-ehdokkaksi. Puupalkinto olisi ainakin tullut ihan alta aikayksikön. Vedet kyllä tulee kiukaalle kantamatta suoraan kattoikkunasta, mutta mitäs sitä onkaan sanottu arkkitehtuurin laadusta ja katon vuotamisesta?

 2. On todella upea rakennus, niin sisältä kuin ulkoa! Pieni korjaus: nuo liimapuuelementit eivät varmaankaan ole muotoon taivutettuja vaan CNC-jyrsittyjä. Samaa tekniikkaa ja arkkitehtonista ajatustakin on käytetty Snöhettan ”poropaviljongissa”:

  http://www.archdaily.com/180932/tverrfjellhytta-snohetta

  Ja komppaan Esa Laaksosta: usein tuntuu että Suomessa määräykset ja kaikenlaiset rakentamisen käytännöt on tehty estämään arkkitehtonisesti korkeatasoinen, innovatiivinen rakentaminen. Sen sijaan määräyksillä ja rakennusvalvonnalla ei näköjään pystytä estämään sitä, että vaikkapa rintamamiestaloympäristöön nousee toinen toistaan kauheamman näköisiä paketti- tai muita taloja.

  Ja minusta Suomessa jos jossain olisi varaa rakentaa vaikka suoraan rantaviivan päälle. Tämä on kesämökkien ja tuhansien järvien luvattu maa, miksei se voisi näkyä rannoillakin? Toki hallitusti ja hyvien suunnittelijoiden tekemänä, ja niin että osa järvistä jätetään kokonaan rauhaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s