Allekirjoitus

BLOGI 142
1.11.2018

 

Valkopartainen arkkitehti sai toimeksiannon. Pieni muutos. Kerrostalon kellarin moottoripyöräpaikka 10 neliötä muutetaan varastoksi. Verkko-ovi vaihdetaan palo-oveksi. Toimeksiantaja hankki kohteen skannatun asemapiirroksen ja kellarin pohjapiirroksen. Arkkitehti tulosti niistä paperikopiot ja piirsi niihin käsin muutokset, jotka taas skannattiin. Toimeksiantaja avasi lupapiste.fi-tilin, johon piirustukset siirrettiin ja hakemus täytettiin.

Arkkitehti halusi varmistua, että hakemus on oikein täytetty ja meni rakennusvalvontavirastoon virkailijan puheille.

– Puuttuu suunnittelijan pätevyystodistus ja referenssi kolmen viimeisen vuoden aikana tehdyistä suunnitelmista.

– Mutta eikö riitä että kuvissa lukee arkkitehti SAFA.  Sitä paitsi tällainen vähäinen muutos ei edes edellytä arkkitehdin pätevyyttä. Minulla on 50 vuoden monipuolinen kokemus suunnittelutehtävistä.

– Ei riitä. Meillä on ohjeet. Toimittakaa tutkintotodistus.

Arkkitehti toimitti todistuksen Aalto-yliopistosta vuodelta 1970. Toimeksiantaja liitti tämän hakemukseen. Valkopartainen meni uudestaan virastoon saman virkailijan puheille.

– Onko nyt hakemus oikein?

-Tjaa, katsotaanpa. Tutkintotodistus on, hyvä. Mutta puuttuu suunnittelijan sähköinen allekirjoitus.

– Mikä?

– Sähköinen allekirjoitus. Teidän pitää mennä kotiin, kirjautua hankkeen sivulle pankkitunnuksillanne ja liittää sähköinen allekirjoitus tietokoneellanne hankekortiin.

– Mutta minulla ei ole pankkitunnuksia. Eikä allekirjoitus voitaisi hoitaa siten, että te tässä toteatte henkilöllisyyteni henkilökortistani ja että tämä on sama henkilö joka jo kertaalleen on allekirjoittanut suunnitelmat netissä oleviin kopioihin.

– Valitettavasti meillä on ohjeet. Tämä ei käy.

– Mutta Suomen laissa ei missään lue, että hakeakseen rakennuslupaa täytyy olla pankkitunnukset. Minä en poistu täältä ennen kuin asia ratkaistaan. Ottakaa selvää ylemmältä tasolta.

Virkailija poistui. Aikaa kului. Viimein saapui posket punaisina ja alkoi ääni vapisten kertoa.

– Keskustelin juristiemme kanssa. Teemme poikkeuksen. Hakemus hyväksytään. Te olette ensimmäinen arkkitehti Helsingissä, joka on saanut hakemuksen sisään ilman sähköistä allekirjoitusta!

– Minä kiitän, sanoi valkopartainen ja leijaillessaan virastoaulasta kadulle tunsi kuuluvansa samaan luokkaan kuin Carl Ludvig Engel.

Hullu arkkitehti

HAIKU 2
ELÄMÄN ARVOITUS
RATKAISEMATTA JÄÄ
JÄLKEENIKIN

3 thoughts on “Allekirjoitus

  1. Hyvä Ilpo, hauska juttu ja kertoo paljon! Rava voisi ehkä miettiä kevyempiä toimenpiteitä joihinkin lupiin esimerkiksi niin, että max 10 m2:n kellarivarastomuutoksen rakennuslupahakemuksessa valkoinen parta riittäisi lupahakemuksen kelpoisuusvaatimukseksi:)

  2. Hyvä Ilpo,

    kyllä byrogratia on selätettävissä, kun on muodollista pätevyyttä. Kokemus ei riitä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s