BLOGI 127 6.2.2017
Aloittaessani arkkitehtuuriopinnot vanhalla Polilla Hietalahdentorin varrella vuonna 1960, valmisteli Eric Adlercreutz jo diplomityötään. Jossain vaiheessa opin tuntemaan hänet ulkonäöltä ja olimme etäisiä hyvänpäiväntuttuja. Sen sijaan tunsin vähän paremmin hänen arkkitehtuurituotantoaan, jota esiteltiin monissa julkaisuissa. Erityisesti mieleen ovat jääneet hänen vanhoihin puukaupunkiympäristöihin suunnittelemat puiset asuinrakennukset.
Eric on tunnetusti vaatimaton, aina ystävällisesti hymyilevä hyväntuulinen ja hiljainen gentlemannimaestro, joka ei tuo itseään esiin. Vasta viime aikoina olen saanut tietää, että hän harrastaa myös maalaamista.
Viime syksynä Eric lähetti minulle sähköpostitse myönteistä palautetta eräästä blogiartikkelistani. Käytin tilaisuutta hyväkseni ja kysyin saisinko tehdä hänen taiteestaan blogiartikkelin. Ilahduin, kun Eric pienen harkinnan jälkeen vastasi myönteisesti. Kävin tapaamassa kollegaani hänen kotonaan, jossa seinät olivat täynnään hänen teoksiaan useiden vuosikymmenien ajalta. Tämän tapaamisen tuloksena syntyi oheinen taidenäyttely, johon Eric on valinnut kuvat. Näyttely on vain pieni otos hänen suuresta yhä luomisvoimaisesti jatkuvasta tuotannostaan.
Eric käyttää sekatekniikkaa. Osa töistä on maalattu akryylillä erilaisille pinnoille, osa on tehty skissipaperille. Siksi niiden korkeus tai leveys on tuo maaginen 30 cm. Tämä antaa mittakaavan. Tervetuloa nettinäyttelyyn. Uskon, että tämä kuvakavalkadi laajentaa ja syventää käsitystä Ericistä. Sekin on tyypillistä, että teoksilla ei ole nimiä. Muutamat väliotsot ovat minun keksintöäni.
Teema ja muunnelmia 1
Teema ja muunnelma 2
Teema ja muunnelmia 3
Teema ja muunnelma 4
Teema ja muunnelma 5
Teema ja muunnelma 6
En yleensä yritä selitellä taidetta, mutta Ericin töitä katsellessa tulee vaistomaisesti mieleen arkkitehtuurin keskeinen pyrkimys harmooniseen tilanhallintaan ja sen maaginen yhteys musiikin värimaailmaan. Taiteilijan lähestymistapa aiheeseensa on arkkitehdille tyypillisesti tutkiva – ratkaisua etsitään usean vaihtoehdon avulla. Aina hyvä kysymys on – entä jos se olisikin toisinpäin!
MIETE 122 TEIN SEN TAAS KÄÄNSIN TAKKINI JA KATSOIN MODIGLIANIN NÄYTTELYN VIIMEISENÄ PÄIVÄNÄ VAIKKA OLIN EDELLISESSÄ BLOGISSANI SNOBBAILLUT ETTEN KÄY TAIDENÄYTTELYISSÄ - NAUTITTAVA ELÄMYS P.S.1 TÄMÄN TAIDENÄYTTELYN KÄVIJÄMÄÄRÄT TÄLLÄ VIIKOLLA (PÄIVITETÄÄN PÄIVÄN MITTAAN) 6.2. 316 7.2. 68 8.2. 26 9.2. 9 10.2. 9 11.2 4 12.2. 6 P.S.2 OLEN BLOGISSANI AIEMMIN JULKAISSUT KUUSI KOLLEGOITTENI NÄYTTELYÄ: KALEVI KARLSSON - TAITEILIJA PEKKA LINKOLA - PAKKO MAALATA REIJO TAITEILEE LUONNOLLISESTI REIJO PERKO - AJAN KYSYMYKSET TUIJA PÖSÖ - PAKKO MUOVAILLA SAKKE LAITINEN - LEIKKAA JA LIIMAA NÄMÄ LÖYTYVÄT HELPOSTI GOOGLAAMALLA ARTIKKELIN OTSIKKOA LISÄKSI OLEN JULKAISSUT KOLME MUUTA TAIDENÄYTTELYÄ: HOMMAGE Á TIMO & JARKKO (VELJENI TIMO AARNIALAN TAIDETTA) ANNELI JA OLAVI MOILANEN - AUTUUS JA HARMONIA OLAVI HEINO - TAIDEMAALARI
Enpä tiennytkään, että Erik on myös taiteilija. Hän (arktsto A-konsultit) oli muutamissa kaavaprojekteissa konsulttina 70 ja 80 luvuilla, kun minä olin MaTaPuPu-projektissa. Esim Pukinmäen Savelan kaavoituksessa hän osoitti loistavaa luovuutta ja ongelmien ratkaisukykiä. Kokouksissa ilmeni pahojakin ongelmia, mutta Erik toi hienot ratkaisut seuraavaan kokoukseen. Ihailin kovin.
Kiitos hienosta näyttelystä. Kuvat loihtivat mieleeni nuoruuden rakkauteni Ateneumissa, Sam Vannin Contapunctuksen.
hienoja ; muodon , värin ja sommittelun vankkaa hallintaa !
Olen tiennyt Ericin taideharrastuksista. Abstraktinen sommitelmien lisäksi hän on tunnettu Italian pikkukaupunkeja koskevista matkaluonnoksista. Hän on myös pianisti. Ericin olisi syytä pitää kunnon näyttely esimerkiksi Anhavalla tai Amoksella.
Hienoja juttuja!!!