Ranska 3 – Lyon old city

BLOGI 102
6.6.2016

Ranskan matkan seuraava etappi on Lyon, Gallian pääkaupunki ja maan toiseksi suurin metropolialue ja taidekeskus heti Pariisin jälkeen. Ruokakulttuuriltaan maan ykkönen – 4000 ravintolaa, joista 15 on saanut Michelin-tähtiä. Asukkaita 1,7 miljoonaa. Täällä on syytä liputtaa joka päivä.

LyonLiput

Kaupunki on perustettu Rooman vallan aikaan runsaat 2000 vuotta sitten. Sijainti on samankaltainen kuin Grenoblessa kahden joen risteykohdassa linnanvuoren ympärillä.

LyonDistricts

Vasemmata tuleva Saône-joki yhtyy Rhoneen kaupungin etelälaidalla. Vanha kaupunki ja linnanvuori – seepian väriset alueet – Saône-joen mutkassa. Pääliikenneväylät seuraavat jokien rantoja täälläkin kuten Grenoblessa.

lyons-mapYllä kaupungin keskeinen alue. Jokien yli johtaa yhteensä 30 siltaa. Vasemmalla Fourviéren kukkula, jonne kulkee osittain kallion sisällä köysirata – Funiculaire. Kukkulan alapuolella joen rannalla on vanha kaupunki.

LyonNotreDame

Notre Damen basilika kukkulan huipulla hallitsee kaupungin silhuettia. 130 vuotta sitten rakennettu hämmästyttävä tabernaakkeli. Se edustaa jotain minulle entuudestaan tuntematonta tyyliä. Lähinnä tulee mieleen kertaustyyli eli eklestiikka, jossa ihanteita haettiin monista suunnista. Kansan suussa ”elefantintassuinen” nelitorninen kirkko on saanut nimen ”elefantti ylösalaisin”.

QkaGl6-og

Arkkienkeli basilikan katolla silmäilee ja suojelee punaisten kattojen kaupunkia. Hän näkyy kaikkialle ja näkee kaiken.

Amphitheater_von_Lyon

Fourviérin kukkulalla sijaitsee myös hyvin säilynyt Rooman vallan aikainen amfiteatteri.

LyonDownStairs

Jyrkät portaat ja rampit johtavat kukkualta alas vanhaan kaupunkiin.

LyonRue1

Kapeat kauppakujat ovat melko hiljaisia koska lauantaina useat liikkeet ovat suljettuja

pedestrians2:Lyon

Sen sijaan ravintoloiden terasseille johtavat kujat ovat tungokseen asti täynnä vipinää.

 

PlNStJean1

10-12 metriä leveän ja 50 metriä pitkän place Neuve-Saint-Jeanen varrella on toistakymmentä ravintolaa vieri vieressä. Meille löytyy vapaa pöytä oikealla edessä näkyvän pariskunnan vierestä.

Lunch:Lyun

Nipistän itseäni. Olen ensi kertaa Ranskassa ja ulkoterassilla ja vielä viehättävässä seurassa. Tästä olen aina salaa haavellut.

Joudumme juttusille vieressä istuvan ranskalaispariskunnan kanssa. Kuin he kuulevat, että olemme Suomesta, innostuu rouva kertomaan, että heidän tyttärensä on ollut vaihto-oppilaana Uudessa Kaarlepyyssä. Of all places! Käsi sydämelle rakas lukija: Kuka teistä on käynyt Uudessa Kaarlepyyssä!

OldCity:Lyon

Kaikkialla näkee ravintolakujia. Ja terassit ovat täynnä väkeä.

Yksistään vanhassa kaupungissa pienellä alueella – ranskalaisen keittiön helmessä – on satoja ravintoloita. Toinen alueen erikoisuus ovat lukuisat kortteleiden sisäiset erittäin kapeat (1-2 metriä) pimeät käytävät, jotka vievät pienien sisäpihojen kautta korttelin läpi. Käytävät on suljettu ovilla, jotka ainakin päivisin ovat lukitsematta ja niiden läpi voi kuka tahansa kulkea, jos vain tietää missä niiden ovet ovat. Niitä ei kylteillä ole ilmoitettu.

Kerrotaan, että sisäkäytävät tehtiin aikoinaan siksi, että silkkikaupungin silkkikauppiaat voisivat kuljettaa tuotteittaan niiden kastumatta sateessa. Myöhemmit salakäytävät olivat tärkeitä vastarintaliikkeen kulkureittejä saksan miehityksen aikana. Lyonhan oli vastarintaliikkeen keskuspaikka.

Sisäkäytävien siisteys on hämmästyttävä ja sitä varjellaan kuin silmäterää. Mitään roskia ei myöskään näkynyt muilla kujilla.

 

LyuonRue2

Kapea ravintolakuja johtaa valoisalle katedraaliaukiolle.

LyonStJean

Katedraali Saint Jean sijaitsee suuren aukion päässä. Rakennustyöt on aloitettu 1100-luvulla ja kirkko valmistui vielä juuri keskiajan puolella.

Cath._St_Jean

Valotaidetta! Katedraalin julkisivu juhlavalaistuksessa. Awesome!

Band1:Lyon

Katedraalissa urkuri soitti Bachia, mutta sen sivuseinustalla esiintyi tämä hauska bändi, joka ei soittanut Bachia. Kaikkien jalatkaan eivät olleet maassa.

band2:lyon

Itse kardinaali oli siunaamassa vetopasuunasessiota.

band3:Lyon

Sujuu se istualtaankin, muttei volyymi siitä yhtään pienentynyt. Vain kardinaali johtaa seisten. Hiippalakki on jo siinä rytinässä pudonnut.

Kitaristi2:Lyon

Nurkan takana turhautunut kitaristi odottaa kärsivällisesti vuoroaan. Saamarin torvet, jotka tulitte minun alueelleni! Olisin mielelläni kuullut tätäkin tyyppiä.

Viis taidemuseoista! Loppupäivän käytän ihmisvilinän tarkkailuun ja ihmisten kuvaamiseen. Siinä on elävää taidetta kerrakseen. Pääsenköhän lähemmäksi ranskalaista sielua?

Kitarisri1:Lyon

Toinen kitaristi on löytänyt rauhallisemman paikan. Soitannassa yksi lempikapppaleistani: Vanha romanssi elokuvasta ”Kielletyt leikit”

cafe:Lyon

Yksinäinen sikarinpolttaja rentoutuu. Cool!

GreenGirl:Lyon

Green and blue girl. Terasseilla saa vapaasti sauhutella myös sähköisesti

RedLady:Lyon

Red Lady under blue stars.

FourCafeBoys:Lyon

Red, green, blue and black cafe boys.

touristgroup:Lyon

Old tourist group

family:Lyon

Young tourist family

ThreeGirls:Lyon

Three girls in front of the cathedral

Group3:Lyon

Group 3 in front of the cathedral

LyonVäsy

Väsynyt kirkon portailla

Hämmästyksekseni huomaan, että ihmiset ovat samannäköisiä ympäri Eurooppaa ja käyttäytyvät samalla tavalla. Ihan sama missä maassa ja suurkaupungissa ollaan. Myös hullu arkkitehti on samanlainen.

Selfie:Lyon

Hullu arkkitehti, selfie Lyon. Esimakua seuraavasta päivästä jolloin kierrän hetken aikaa yksinäni kaduilla vaimon käydessä kuuluisassa silkkimuseossa.

Siis vielä yksi päivä Lyonissa. Mitähän jännää silloin tapahtuu? Se selviää seuraavassa blogissa viikon kuluttua.

MIETE 99
POHDITTUANI PITKÄÄN
ELÄMÄN TARKOITUSTA
OLEN TULLUT SIIHEN TULOKSEEN
ETTÄ ON TÄRKEÄÄ OLLA LÄSNÄ

JOS VÄLILLÄ VAIKUTAN POISSAOLEVALTA
SE JOHTUU VAIN SIITÄ
ETTÄ POHDIN JUURI SILLOIN
ELÄMÄN TARKOITUSTA

2 thoughts on “Ranska 3 – Lyon old city

  1. Tuli käytyä noin 10 vuotta sitten Lyonissa tutustumassa valaistukseen. Siellähän on valtava tutkimuskeskus koskien juurikin maisema, tie-ja katuvalaistusta. Muutama päivä siinä hurahti, kun piti käydä luotijunalla Marseillessa syömässä lounaskin.
    Oppaina toimivat valaistusgurut Hautala ja Tiensuu.
    Suosittelen hanhenmaksasalaattia, jota tarjottiin ko. tutkimuskeskuksessa meille lounaaksi. Viininä oli chablis gran gru.

    Pentti Sirola
    Eläkeläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s