Ranska 2 -Grenoble

BLOGI 101
30.5.2016

Ranskan matka jatkuu. Ollaan edelleen keskialpeilla (Rhône alps/Dauphiné alps) ja tällä kertaa alppialueen pääkaupungissa Grenoblessa, joka oli X talviolympialaisten pitopaikka 1968.

KeskiAlpit

Grenoblen kaupunki on syntynyt monien muiden asutuskeskusten tavoin kahden joen yhtymäkohtaan. Samalla se on lähellä kolmen valtion yhtymäkohtaa. Ote edellisessä blogissa julkaistusta kartasta.

2000 vuotta vanhasta gallialaiskylästä on kasvanut ranskan kymmenenneksi suurin metropolialue – asukkaita saman verran kuin Helsingin kaupungissa. Ehkä Asterix ja Obelix seikkailivat aikoinaan juuri täällä. Kaupungin  sijainti alppilaaksossa on häkellyttävän kaunis:

GrenobleAreal?

Panoraama etelästä. Grenoblen tasaista parinsadan metrin korkeudella olevaa jokilaakosa ympäröivät joka puolella korkeat alpit.

mapGrenobleB

Grenoblen keskeinen osa. Ylhäällä Iser-joki lohon laskee sivujoki Drac vasemmalta ja nämä yhtyvät Rhoneen.

Minua kiinnosti erityisesti miten kaupunkibulevardit jaksavat Ranskassa. Grenoblessa moottoritienmäisen kehäväylän sisällä on muutama kaupunkibulevardi, mutta ne eivät ole sisääntuloväyliä. Moottoritiet menevät kaupungin läpi joen varrella.  Ranskassa pitää peugeoteilla, sitikoilla ja renaulteilla päästä keskustaan sujuvasti ja nopeasti.

Grenoble_panA

Panoraama pohjoisesta A. Sisäinen kaupunkibulevardi halkaisee tasaisen jokilaakson.

Grenoble_panB

Panoraama pohjoisesta B, jossa näkyy jokien väliin jäävä niemeke. Edessä Iser ja takana Drac. Huomaa moottoritie oikella joen rannalla.

Grenoble-centre-ville-Map

Grenoblen keskusta. Jokiniemessä on linnanvuori ja sitä vastapäätä joen toisella puollella vanha kaupunki (harmaa alue). Tavanomainen asetelma.

Kiinnitän huomiota siihen, että moottoritie tulee 200 metrin päähän kaupungin keskusaukiosta. Rautatieasema on 400 metrin päässä ja kaupungissa on raitiovaunuliikenne.

GBastille

Grenoblen linnanvuori. Kartan mukaan sinne johtaa kiemurainen serpentiinipolku.

Linnavuorelle tekee mieli mennä. Onneksi ei tarvitse kävellä sinne.

1024px-Seilbahn-Grenoble

Köysiradalla pääsee nopeasti vanhan linnoituksen tasolle. Yhteen gondoliin mahtuu kuusi matkustajaa. Köysirata  on kaupungin sijainnin ohella sen toinen vetonaula.

Seilbahn1

Ylöspäin mentäessä kaupungin olemus hahmottuu. Iser virtaa leveänä ja vuolaana Grenoblen läpi.

Seilbahn2

Joen rannalla on kaupungin läpi menevä valtaväylä. Eteärannalla on kaksi ajokaistaa itään ja yksi kaista länteen rannan alemmalla tasolla. Jalankulkijkjoiden väylät ovat minimaaliset. Kaupunkibulevardista ei tällä puollella jokea voi puhua. Kivijaloissa ei ole toimintaa.

GSeilbahn3

Ylemmäksi noustessa tulevat alpit näkyviin. Joen aurinkoisella pohjoisrannalla ( vasemmalla) on yksi ajokaista länteen ja kaupunkibulevardimainen tunnelma.

MontBlanc

Linnoituksen tasanteelta siintää Mont Blanc 100 kilometrin päässä. Foto Etienne Blanc.

600 metrin linnuntiematka köysiradalla linnoitukseen sujuu parissa minuutissa. Sen sijaan kolmen kilometrin kävelymatka alas joen rantaan jyrkkiä mutkaisia serpentiinipolkuja pitkin kestää tunnin. Kapealla polulla on ruuhkaa. Vastaamme tulee huohottavia juoksijoita ihan ruuhkaan asti. Ylös-alas-juoksu linnoitukseen näyttää olevan suosittu kuntoiluharrastus. Mutta pyöräily on vielä suositumpi urheilumuoto Ranskassa. Mitä jyrkimpiä vuoristosolien jyrkkiä kiemuraisia teitä ajoimme sitä enemmän pyöräilijöitä näimme matkalla. Hämmästyttävää!

Gwaterfront3

Alas-kävelyn jälkeen saavumme jalat tutisten Iser-joen rantaan toispuoliselle kaupunkibulevardille.

GWaterfront1

Iser-joen pohjoisrannan waterfront-alue on yksi kaupungin kolmesta merkittävimmistä nähtävyyksistä

GWaterfront2

Talot ovat kapeita ja värikkäitä pastellisävyin. Ilo silmälle.

GOldCity

Grenoblen vanha kaupunki linnanvuorelta nähtynä

PlSntAndre

St. Andrén aukio vanhassa kaupungissa.

GOldCity3

Vanha kaupunki ei loppujen lopuksi ole kovin kummoinen, mutta siinä on yksi erikoisuus. Kujat päättyvät vuoriin.

GOldCity2

Pieni aukio vanhassa kaupungissa.

GOldCity4

Jälleen pieni aukio kujineen, jonka päätteenä on vuori.

GkaupunkiBUL

Tyypillinen kaupunkibulevardi Grenoblen sisällä. Sekin päättyy vuoriin. Ihmettelen, että alppien keskellä löytyy paljon tasaisempi alue kuin Helsingin niemi.

Vallankumous ei ainoastaan syö lapsiaan ja keisareita. Se syö myös kaupunkien nimet. Ranskassa tapahtui sama ilmiö kuin myöhemmin Venäjällä, jossa kaupunkien vanhat uskonnollisvaikutteiset tai muuten uuteen ideologiaan sopimattomat nimet muutettiin stalingradeiksi ja leningradeiksi. Ranskassa vaihdettiin 1700-luvun lopussa yli 500 paikkakunnan nimi. Noblesse ei ollut suosiossa joten Grenoblesta tuli Grelibre. Nyt kaikki vanhat nimet on palautettu kuten Venäjälläkin osittain on tehty.

Ranskan matka jatkuu – ensi viikolla Lyon

Grenoble

Hullu arkkitehti

MIETE 98
ELÄMÄNI TARKOITUS ON
POHTIA ELÄMÄN TARKOITUSTA
TARKOITUS ON TARKOITUS ON TARKOITUS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s