Syksyn kuvia ja kuvitelmia

BLOGI 70
2.11.2015

Lauttasaari

IMG_5075

Melkin saari kilometrin päässä Lauttasaaren etelärannasta.

Yleiskaavaehdotuksessa Melkin kuvassa näkyvään eteläosaan on esitetty meritäyttöä 15 hehtaaria ja rakentamista Vattuniemen uutta asuntoaluetta tehokkaammin. Sen sijaan ei ole esitetty miten saareen pääsee. Vaihtoehtona lienevät lautta ja silta. Mistä? Tunnelista ei vielä ole puhuttu. Selvitykset liikenneyhteyksistä puuttuvat.

Tallink1

Tallink-lautta aamulla matkalla tavanomaista reittiä Melkkiä kohti ja tämän ympäri eteläpuolelta.

Yleiskaava ei ole vitsi. Melkkiin ja täyttömaalle sen eteen voi tulla 10 000 asukasta  8-kerroksisiin umkortteleihin. Mitkään valitukset myöhemmin eivät voi estää tätä jos yleiskaava vahvistetaan tällaisena. Jos Melkin rakentamista aiotaan edelleen ajaa se tulee yleiskaavassa merkitä selvitysalueeksi. Muuten – miksi Melkkiin pitää ahtaa näin paljon väkeä? Siksi, että yleiskaavan vision mukaan stadiin pitää ahtaa paljon väkeä kaikkialle. Miksi?

Metsävalo

Veijarivuoren (Ryssänkärjen) puistoa

Koska on vallalla se käsitys, että vain rakentamalla paljon saadaan asuntojen hinnat alas. Tätä samaa mantraa on nyt hoettu jo ainakin 50 vuotta. Sinä aikana kaikista ponnisteluista huolimatta asunnot ovat vain kallistuvat edelleen. Eivätkä ne koskaan tule halpenemaan vaikka kuinka paljon rakennettaisiin Helsingissä. Maailmassa riittää stadiin tulijoita.

vesitorni

Parasta ennen 24.10.2015

Kaupunkien liika tiivistäminen ja turbokasvu eivät ratkaise ongelmia vaan aiheuttavat niitä lisää. Liikenne ja sen haitat lisääntyvät. Yritys parantaa joukkoliikennettä ja vähentää autoilua aiheuttaa suuria infrakustannuksia. Keskittäminen vie palvelut kauemmaksi ja palvelutaso heikkenee. Esim. Lauttasaaressa paikallislikenteen palvelutaso romahtaa eräillä alueilla metron tulon jälkeen. Saarelle suunnitellaan uutta 250-paikkaista päiväkotia. Tämhän on tehdas verrattuna entisiin maksimissaan 120-paikkaisiin päiväkoteihin. Puhumattakaan siitä, että luontoarvot ovat uhattuna.

Munkkiniemi

kartanonPuisto2

Munkkiniemen kartanon puistoa 1

No niin. Koneen säätiö osti sitten Lauttasaaren kartonon. Vuosia sitten Kone OY oli hankkinut Munkkiniemen kartanon. Odotettavissa on, että empiretyylinen Engelin aikainen Lauttasaaren kartano ympäristöineen kunnostetaan yhtä hienoon kuntoon kuin Munkkiniemessä. Yksi sulka lisää Koneiden meriittilistaan.

<kartanonPuisto

Munkkiniemen kartanon puistoa 2

Hietaniemen lehtikultaa

Pyhäinpäivän jälkikuvia ja jälkikasvua

hietaniemi12

Kultainen keskitie

Hietaniemi1

Hämysädesade

hietaniemi9

Mutkia matkassa

Siel oli tosi hiljasta. Vain muutama tyyppi oli noussut ylös haravoimaan.

hietaniemi7

Kuolleiden laakso

hietaniemi8

Näennäistä ristiriitaa

Hietaniemi2

Kirkastus

Kuolleet kaupunkilaiset kylpevät rauhassa luonnon helmassa. Miten käy elävien?

hietaniemi6

Cul de Sac

Crusellin silta

Crusell4

Oli hyvä, että Suomen varhaisin säveltäjä Bernard Henrik Crusell sai vihdoin oman nimikkomonumenttinsa. Hän on jäänyt myöhäisemman Fredric Paciuksen varjoon ja menettänyt tälle tittelin, jonka itse olisi ansainnut – Suomen taidemusiikin isä. Sibeliuksella ja Paciuksella on omat katunsa  ja Sibbellä puistokin stadissa. Sen sijaan Fredrikinkatu ei ole nimetty Paciuksen mukaan vaan tiettävästi maaherra Gustaf Fredric Stjernvallin mukaan.

CrusellSilta rakennettiin ikkunanäkymäni eteen. Pylonien vaijerit leikkavat kuin munaleikkuri Helsingin silhuetin torneineen.

 

Crusell5

Pitikö välttämättä tehdä näyttävä riippusilta, kun sen ali ei mene suuria laivoja. Pienille veneille olisi riittänyt tavallinen silta useampine pilareineen vedessä. Onko tämä metropolimaniaa New Yorkin ja Los Angelesin mallin mukaan. Ja jatkuuko mania Kruunsiltojen sikakalliissa turhakkeessa vai voittaako järki.

TäysikuuIkkuna

Toisaalta silta on eräänlainen taideteos, joka muuttaa ilmettään vuodenaikojen ja päivän mukaan. On se täysikuu, joka siinä keskellä möllöttää.

Täysikuu2

Olen jo melkein alkanut pitää tästä ikkunanäkymästäni, jossa pyloneiden värit vaihtelevat päävärien sävyisinä.

Crusell7On se niin abstraktia ja modernia että …..

Suomea ja pääkaupunkiseutua pitää kehittää tasapuolisesti. Kaikkea ei pidä keskittää ja ahtaa Helsinkiin.

Ilpo70
Hullu arkkitehti
BLOGI 70
USEIN OLEN EKSYKSISSÄ
AINA LÖYTYY KUITENKIN
UUSI TIE
ENTISTÄ HULLUMPI

One thought on “Syksyn kuvia ja kuvitelmia

  1. Kiitos upeista kuvista ja ajatuksista. Upea ruska on ollut etelä -Suomessakin. Puistoissa kauniita lehtimattoja,sitten ne korjataan ja odotellaan lumivaippaa. Hyvää myöhäisyksyä. Maija ja Arto Virkkunen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s