Anneli ja Olavi Moilanen

Hullun arkkitehdin ihmeelliset kesäseikkailut jatkuvat
Osa 3
BLOGI 63
14.9.2015

Autuus ja Harmonia

Saaren erakkoelämän vastapainoksi hoivaan kesän sosiaalisia tarpeitani konserttivierailujen lisäksi käymällä pari kolme kertaa viikossa uimahallissa. Vaikka minulla on saaressa hullunhieno sauna ( blogi 49), en yksin ollessani lämmitä sitä. Mieluummin kylven muiden ihmisten kanssa. Aina syntyy mielenkiintoisia keskusteluja. Parhaiten silloin kun on saunassa vain kahdestaan. Hyviä keskustelun avauspuheenvuoroja on useita kuten:

Päivää!
No tänään on tilaa!
Taitaa tulla hieno päivä!

Ei ole vaikeaa. Usein löytyy jokin yhteinen asia tai kontakti, jonka jälkeen voidaan todeta, että maailma on pieni. Kuten silloin kun laudenaapurini osoittautui asuneen naapuritalossa Munkkiniemessä. Kotiemme ikkunat olivat vastakkain kahdeksan metrin päässä toisistaan. Stadissa en ollut koskaan nähnyt häntä. Täällä Kotkan lauteilla tavattiin. Jos väkeä on saunassa enemmän, voi kysyä suoraan mikä on päivän teema tänään. Juttua riittää aina. Näistä tarinoista saisi montakin novellia. Tänään on vuorossa yksi.

Kerran huomiotani altaassa kiinnitti arviolta ikäiseni laihahko parrakas pitkätukkainen mies, jolla oli lihaksikas sopusuhtainen vartalo ja shamaanin katse. Pukuhoneessa huomasin, että tämä kaverin pukukoppi oli minun koppini vieressä.

– No naapuriksi jouduttiin, totesin.

Syntyi keskustelu, jossa aika pian puhuttiin unista. Kerroin, että olen merkinnyt muistiin 1300 untani. Tämä tyyppi puolestaan kertoi harrastaneensa unien tulkintaa ja tutkineen sitä kauan. Netissä hänellä on unientulkintapaveluakin kotisivuillaan osoitteessa http://www.unientulkinta.fi.  Totesimme sielunveljeyden ja kaveri kutsui minut luokseen.

Kulttuurikodin (unitaidekodin) seinät olivat täynnä vaimon Anneli Moilasen maalauksia ja keramiikkatöitä. Yhteensä kolmisen sataa työtä oli esillä ja nurkissa oli vielä pinoittain taulukasoja. Tuntui kotoisalta kun sama tilanne on minunkin asunnossani (koti taideluomana). Meni kauan aikaa kun katsoin läpi kaikki taulut taiteilijan opastuksella. Tässä pieni katsaus Annelin tuotantoon, olkaa hyvä!

kukaMinussaAsuu

Kuka minussa asuu (tushi)

TurhamainenLintunaiinen

Tyrhamainen lintunainen (maalattu miniatyyri savireliefi)

Lukuhetki

Lukuhetki 1 (maalattu miniatyyri saviveistos)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Kotkan Ruusu (maalattu miniayyrri saviveistos)

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Punkkari (vesiväri ja tushi)

PunaisenRuukunMaa

Punaisen ruukun maa (vesiväri ja tushi)

PieniKumarrus

Pieni kumarrus (tushi ja lyijy)

Koristelua

Kodin kylpyhuoneen koristelua

Edellinen kuva osoittaa, että Annelilla on kokonaisvaltainen taidekäsitys ja pyrkimys saada tila hallintaan. Oheisen mosaiikkilattian lisäksi on olemassa muitakin. Yhteen liittyy tarina, joka kertoo taiteilijan etsivästä työskentelytavasta. Anneli kertoo:

– Näin unessa, että maalasin abstraktin taulun jonka nimeksi annoin tila. Herättyäni ajattelin, että sana ”tila” oli minulle viesti. Illalla televisiosta tuli tilasuunnittelusta ohjelma. Siinä opetettiin tekemään mosaiikkitöitä. Tämä on siis minun uusi juttuni, tuumin. Menin kaakeliliikkeeseen, josta sain laatikollisen nurkasta rikkonaisia kaakeleita ilmaiseksi. Juuri sitä väriä mitä unessa olin maalauksessani nähnyt. Meni kolme kuukautta, kun rikoin ne vasaralla pieniksi paloiksi, jotka verkkoverhon päälle liimattiin mosaiikkimatoksi, joka sitten kiinnitettiin latiavaluun ja saumattiin. Hieno tuli.

Mosaiikkilattia1

Kotinäyttely jatkuu:
MatissenViivat

Lukuhetki 2 /matissen viivat (Maalattu miniatyyri saviveistospari)

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Johdatus, ehdotus postimerkkikilpailuun (tushi)

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Ihmettelijät 2, ehdotus postimerkkikilpialuun (tushi)

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Kasvihuone jouluna (tilasommitelma/installaatio)

PieniTanssiEllalle

Pieni tanssi Ellalle (tushi)

LinnunHalaaja

Linnunhalaaja (vesiväri)

AfroditenMaa

Afroditen maa (vesiväri ja tushi)

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Ihmettelijä (vesiväri)

Liityn ihmettelijöihin koskien Annelin teosten suurta lukumäärää. Niitä on tuhansia ja lisää tulee koko ajan. Lisäksi taiteilijan tuotantoon kuuluu maalattuja kiviä ja maalattuja kivisormuksia. Erityisesti pidän Annelin surrealistisista töistä. Hänen teoksiinsa voi tutustua syyskuun loppuun saakka Kotkan liikekeskuksen Pasaatin näyttelytiloissa. Annelilla on ollut näyttely myös Helsingissä.

Olavi Moilanen on isännän nimi. Hän on yksi niitä harvoja suomalaisia, jotka ovat opiskelleet Harvardin yliopistossa ja vielä parhaaseen hippiaikaan. Kirjahyllyjä oli paljon. Havaitsin, että olimme lukeneet saman aihepiirin kirjallisuutta ja paljon samoja kirjoja.

Keskustelussa kävi ilmi, että olimme tulleet suurin piirtein samanlaisiin johtopäätöksiin elämästäkin. Tämä käsitys vahvistui, kun aloin lukea hänen kirjoittamiaan kirjoja. Näitä on kymmenkunta väitöskirja mukaanlukien. Monet on toimitettu omakustanteena. Vaimo on tehnyt kuvituksen useaan kirjaan. Kirjoja lukiessa tuntui kotoisalta. Aivan kuin pätevän oppaan kanssa olisin liikkunut oman sisäisen talokuvani vintillä ja kellareissa huoneissa, joihin en tarkemmin ollut aikaisemmin tutustunut. Olavin teoksia voi tilata hänen kotisivuiltaan.

Ehkä hänen pääteoksensa on viisisataasivuinen TOTUUS ON UNISSA, SADUISSA JA TARINOISSA. Kymmeniä satuja tulkitaan kreikkalaisen jumaltaruston arkkityyppien analyysin pohjalta. Kirjallisuusluettelo on neljä sivua ja lähdeviitteitä yli 200. Sieltä löytyy mm. Freud, Jung, Bettelheim, Casteneda, R.D.Laiong, De Mello, Alice Miller sekä paljon viittauksia suomalaisiin alan tutkijoihin. Tiivistä kirjaa olen lukenut pienissä erissä. Siinä on niin paljon viisasta asiaa pureskeltavaksi ettei sitä voi ahmia kerralla. Olavi on tehnyt suurtyön. Ihmettelen, ettei hänenkään nimeään esiinny julkisuudessa ja ettei hänen teoksiaan tunneta. Kirjailija kertoo ettei edes ole tarjonnut niitä suurille kustantajille tai markkinoinut muutenkaan teoksiaan erityisesti.

Olavi osoittautui aikaansaavaksi ja monipuoliseksi kulttuurihenkilöksi ja ennenkaikkea pitkäjänteiseksi. Hän on rakentanut itse omakätisesti osin kierrätysmateriaalista hirsisen kurssikeskusken Tenojoen Lappiin ja pitänyt siellä kursseja henkisistä elämäntaidoista ja itsensä kehittämisestä. Pitkäjäntisin projekti on purjevene, joka on ollut tekeillä jo 30 vuotta. Yhdeksän metrinen runko on valmis pressun alla. Runkokaaret on tehty vanerista ja päällystetty puu”päreillä”, jotka on liimattu toistensa päälle useampana kerroksena. Olavi on itse sahannut käsisirkkelillä 2-3 milliä paksut ”päreliuskat” kahden tuuman lankusta. Liima on kulunut kymmeniä litroja ja samoin lakkaa. Sisällä on seisontakorkeus. Apumoottori on jo asennettu ja mastot ovat asennusta vailla. Sisätöitä riittänee vielä täksi talveksi. Ensi kesänä jo opetellaan purjehdusta ja kenties myöhemmin matkataan Välimerelle asti. Niin – huomasitte kai, että vaimon töissä useassa esiintyy purjevene.

OlavinVene

Kävimme oman vaimonikin kanssa katsomassa venetyömaata, jossa Olavii työskentelee aina sään salliessa. Mestarilla oli työtä tehdessä pienet korvakuulokkeet. Kysyin mitä musiikki hän kuuntelee. Olavi kertoi kuuntelevansa englanninkielisiä tieteellisä esitelmiä. Veneen nimeä ei ollut vielä keksitty. Ehdotin nimeksi AUTUUS ja HARMONIA, jotka maalattaisiin erikseen kummallekin puolelle. Eihän missään ole kielletty venellä olevan kaksi eri nimeä eri puolilla. Lantin eri puolet, joita meillä ihmisilläkin on. Olavihan käsittelee monessa teoksessaan Eroksen ja Psyykkeen mytoligista tarinaa. Lopulta nämä rakastavaiset (ihmisen eri olemuspuolet) monien vaikeuksien ja seikkailujen jälkeen saivat toisensa ja kaksi lasta, joille annettiin juuri ne nimet, joita ehdotin veneen nimeksi.

Poistuessamme vaimoni kanssa venetyömaalta tämä sanoi: Sehän on melkein yhtä ”hullu” kuin sinä. Ylpeänä nyökkäsin.

esc

Hullu arkkitehti

MIETE 63

MAAILMASSA VALLITSEE IHANTEELLINEN TASAPAINO
RIKKAILLA ON  TÄSMÄLLEEN YHTÄ PALJON RAHAA
MIKÄ PUUTTU KÖYHILTÄ
ALIRAVITTUJA ON TÄSMÄLLEN YHTÄ PALJON
KUIN YLIPAINOISIA

MINUNKIN MIELENI ON TASAPAINOSSA
TOIVOA ON YHTÄ PALJON
KUIN TOIVOTTOMUUTA
JA USKOA YHTÄ PALJON
KUIN USKOTTOMUUTTA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s