Huvila meren saarella 5

BLOGI 47
13.4.2015

Tupaantuliaiset

Tervetuloa saunatupaan. Vaikka tupaantuliaiset olivatkin jo kymmenisen vuotta sitten. Juuri parahiksi kun tyttären perheeseen tuli lapsia. Luovutimme vanhan huvilan nuoren perheen käyttöön. Fossiilit siirtyivät saunamökkiin, jossa on oma keittiö ja oma huusholli. Tärkeä edellytys sille, että sopu säilyy ahtaalla saarella. Tältä uunituore tupa näytti silloin.

TupaEtelälounas

Näkymä saunatuvasta etelälounaaseen. Neljään kertaan venelakattu mäntylattia kiiltää, käsittelemättömät puuseinät ja katot hohtavat puhtauttaan ynnä kirjahyllyt ammottavat tyhjyyttään.

Tämä kuva on niin aneeminen, että sen melkein voisi julkaista Arkkitehti-lehdessä. Ei mitään elämää kuten niissä kiiltokuvajulkaisuissa ei yleensä ole. Mutta eihän se sisämiljöö enää ole tällainen. Siitä tuli ihmisten kesäkoti ja nyt se näyttää tältä.

TupaLounaaseen

Saunatupa lounaaseen ilta-auringossa. Keskellä nurkassa ikkunarivistössä on 30 cm leveä peili, joka antaa illusorisen vaikutelman nurkan keveydestä. Keskellä naapurin roskikseen heittämä putkituoli.

Laitetaan tähän vielä tuvan plaani.

TupaPlaani2

Tupa ei ole talviasuttava. Villaa on seinissä vain viisi senttiä, lattiassa 13 ja katossa 10. Ikkunat ovat yksinkertaista lämpölasia.

SaunatupaSisäP

Näkymä saunatuvasta pohjoiseen katetulle ja lasitetulle ulkokuistille. Ulko-oven yläpuolella varastohylly (naapurin roskikseen heittämä levy). Sen edessä tuvan poikki kulkeva 5 tuuman vetoparru, josta on hyvä roikkua ja venytellä. Vasemmanpuoleinen ikkuna antaa hyvää luonnon lukuvaloa sänkyyn auringonlaskun suunnasta myöhään iltaan asti. Vaatekaapin säleovet ovat tietenkin kierrätyskamaa.

Saunatupasisä1

Näkymä saunatuvasta ilta-auringossa vastakkaiseen suuntaan etelään. Sänkyjen alla on muoviset säilytyskotelot vuodevaatteille ja pyyhkeille. Kaminan päällä on isot kattilat, joissa lämmitetään vettä kylmiä öitä varten. Toimii lämpöpatterina. Hormissa ei ole sulkupeltiä.

IkkunoistaEtelään2

Tuvan eteläikkuna. Viiden tuuman vaakapalkki keskellä on sijoitettu siten, että pöydän ääressä istuvalla on vapaa näköala sen ali. Tuvan lattialla seistessä taas näkee palkin yli horisonttiin. Ikkunoiden pystypuut ovat höylättyä 45 x 45 soiroa. Lämpölasit on kinnitetty niihin listoilla ja ruuveilla.

IkkunastaEteläänDet1

Detaljinäkymä saunatuvasta muutaman metrin päässä ikkunan ulkopuolella olevaan linnunpönttöön. Joka vuosi saamme seurata ensin sinitiaisen ja kirjosiepon taistelua pöntöstä ja sitten kirjosiepon perhe-elämää.

Tuvastaetelään

Näkymä tuvasta etelään auringonlaskun kirkastamana.

Työtila

Tuvan työtila itään sähkökeskuksineen. Astiakaapin ovet ovat kierrätyskamaa – käytöstä poistettuja Lundia-kirjahyllyn ovia.

IkkonoistaKaakkoon

Saunatuvan kaakkoisnurkka. Pöydällä oikealla on pienellä aurinkopanelilla varustettu valaisin, jota voidaan siirtää paikasta toiseen. Näitä on huushollissa käytössä useita. Erittäin hyvä. Voidaan säilyttää saaressa talven yli.

Lisäpöytä1

Eteläpöydän keskelle sen eteen voidaan sijoittaa pieni seurustelupöytä, jossa on saranoitu taitettava jalka. Nopea asentaa paikoilleen hakasilla.

Jøtul

Valurautainen Jøtul kamina F 602 leca-harkoissa muuratussa kolossaan.

DetKirjahylly

Kirjahylly roikkuu vetopalkista tapitetuilla puusauvoilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jøtulin klassikon suunnittelivat 1930-luvun lopulla norjalaiset arkkitehdit Blakstad ja Munthe-Kaas. Koristeet teki taiteilija Ørnulf Bast. Kamina on maailman eniten myyty. Tässä se lepää Leca-harkoista muuratussa kolossaan. Pinnat olen sivellyt valkoisella antiikkilaastilla.

 Niin – ja rakennustarkastajakin kävi suorittamassa lopputarkastuksen. Samalla kertaa oli kaksi tarkastusta. Naapurisaaressa ja meillä. Naapuri soitti, että nyt hän on veneellä tuomassa virkamiestä. Menin hiekkarantaan vastaan. Keli oli peilityyni. Puolessa välissä salmea kuului veneestä miehen huuto: ”Sehän on ihan sen näköinen kuin piirustuksissakin.”

RaktarkastajanNäky

Saunamökki lännestä rakennustarkastajan silmin.

Oikeasti hän sieltä niin kaukaa rannasta voinut nähdä mökistä kuin pieniä vilahduksia puiden välistä. Seuraavaksi hän marssi suoraan sisään tupaan pöydän ääreen, jossa oli kahvikupit ja pienet tuopit valmiina. Enemmittä puheitta hän löi leimat heti papereihin. Ei välittänyt edes kiertää mökkiä ympäri eikä käydä saunaa katsomassa. Puhetta riitti ihan muista asioista kuin tarkastuksen kohteesta.

Jatkuu ensi viikolla. Vuorossa saunan esittely.

ValonAamu

Hullu arkkitehti

MIETE 47

PÄIVÄLLÄ PIDÄN PÄIVÄKIRJAA
JA YÖLLÄ YÖKIRJAA UNISTA

VIERAILEN PÄIVÄLLÄ JA YÖLLÄ MONISSA PAIKOISSA
UNIPAIKAT OVAT TOISINAAN
ERI PAIKKOJA KUIN PÄIVÄLLÄ
VÄLILLÄ MENEN SEKAISIN
MIKÄ ON UNIPAIKKA JA MIKÄ OIKEA PAIKKA

ON VIELÄ MONIA HUONETTA JOISSA EN OLE KÄYNYT
UNESSA MINULLE NÄYTETTIIN HOPEINEN AVAIN
JONKA AURINGONLASKUN SÄDE 
SAI KIMMELTÄMÄÄN
NIIN ETTÄ HÄTKÄHDIN
JA HERÄSIN

One thought on “Huvila meren saarella 5

  1. Hienoa seurata teidän kertomusta mökkirakentamisesta ym.sta siihen liittyvästä.Kevät on ihanaa aikaa,pian riennätte ehkä sinne mökille.Itsellämme ei ole mökkiä,mutta usein olemme olleet vuokramökillä kesällä tai tuttavat pyytävät. Kaikkea hyvää teille tulevaan kesään . Terv. Maija Arto v

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s