Huvila meren saarella 3

BLOGI 45
30.3.2015

Luonnon armoilla

Tässä blogissa lähestytään saaren arkkitehtuuria kautta rantain. Aloitetaan etelästä.

SaariEtelästä

Saari etelästä. Tehtävä: Etsi viisi rakennusta.

 

Eteläkärki

Eteläkärki. Aurinkopaneelin koko 100 x 50 cm antaa mitakaavan. Tehtävä sama kuin edellä.

 

 

EteläkärkiLounaaseen

Näkymä eteläkärjestä länteen Äyspäänselän suuntaan.

 

KaakkoisrantaKoilliseen

Näkymä eteläkärjestä koilliseen. Taustalla Pitkänperänvuorten aarnialue.

 

Aamukallio

Aamunäkymä aamukalliolta eteläkaakkoon. Pietari lymyää ulapan takana 200 kilometrin päässä.

Täysikuu

Iltanäkymä aamukalliolta samaan suuntaan.

Sammalsaari

Näkymä aamukalliolta etelään.

 

SaariIdästä

Saari idästä. Jälleen sama tehtävä: Etsi viisi rakennusta. Naapurin mökkejä Sarvenniemessä ei lasketa.

LuonnonsuopelualueB

Näkymä koillisrannasta eteläkaakkoon. Tiirojen pesimäkalliota edessä.

 

Koillisranta2

Koillisranta. Tiirojen ja kalalokkien pesimäaluetta. Naapurin venevaja, kesämökki ja talvimökki taustarannalla.

TiirojenPesimäalue

Tiirojen pesimäaluetta pesimäkauden jälkeen.

 

Mustikkakakkaa

Lokkien ja tiirojen pesimäkalliota pesimäkauden jälkeen. Taas kalalokit ovat syöneet saaren viimeiset mustikat.

laituriB

Laituri, joka valmistui vasta viitisen vuotta sitten. Sitä ennen veneemme oli kesäisin ankkurissa tässä samassa poukamassa lähes 30 vuotta. Kuvassa alkuasukas reviirillään. Kolme pesää on kalliolla yhdyskunnan keskellä parin metrin päässä laiturista.

Rakentamani laituri on ylpeydenaiheeni. Ystäväni arkkitehti Pekka Linkola oli rakennusvaiheen aikana paikalla taiteellisena neuvonantajana pari päivää. Rantakallio laskee tässä melkein pystysuorasti mereen ja veneen alla on syvyyttä pari metriä. Laituri on ulokkeella rantaviivaan valetun pienen betonikakun päällä. Anturan kymmmenkunta sidontaterästä on porattu kallioon. Puuelementitt (14 kpl) on kiinnitetty rakennelmaan haponkestävillä pulteilla. Laituri peretaan talveksi ja kasataan kallion laelle pressun alle. Laiturin kokoaminen kestää pari tuntia ja purkaminen hieman vähemmän. Tämä on ainoa rakennelma saarella, jonka tekemiseen on käytetty sähkötyökaluja – akkuruuvimeisseliä ja pikku aggregaatilla toimivaa iskuporaa.

LokinkakkaaVeneessä

Pesimäkauden aikana vene joudutaan pesemään lähes ennen jokaista käyttöä. Tämä kuuluu suojelualueen luontaisetuihin.

Kalalokit jättävät saaren elokuun alussa. Ensin aikuiset ja poikasia jää vielä vahtimaan pari vanhusta. Eräänä kauniina päivänä poikasetkin katoavat – sananmukaisesti.

LokinpojatDet

Lokinpoikasten viimeinen ylilentonäytös ennen häipymistä.

Lätäkkö

Lätäkkö, pieni ruovikoitunut glo-lampi saaren keskellä lähellä luoteisrantaa. Ruovikko kasvaa parimetrisiksi. Kuivina kesinä lammikko kuivuu lähes kokonaan. Oikealla yksi saaren monista suurista siirtolohkareista – korkeus yli kolme metriä.

Sarvilehto

Pieni lehto lätäkön vieressä

Matalavesikahlaus

Saaren luoteisrantaa matalanveden aikaan. Taustalla naapurin mökit Sarvenniemessä.

Länsiranta

Länsirannan pihapiiri mökkeineen. Äärivasemmalla Totoron maja, sen jälkeen viiteen kertaan laajennettu vanha mökki eli huvila.  Puiden siimeksessä oikella pilkottaa 13 metriä pitkä saunamaja.

Kuvassa yllä myös saaren koko soutuvenelaivasto. Sesonkiaikana jokaiselle soututaitoiselle vakiasukkaalle löytyy oma alus. Oikeanpuoleinen vene hiekkarannalla on SUOMI-jolla. Isoimmilla siirtolohkareilla meressä on nimet. Oikealla Hirvi ja vasemmalla Mursu.

Auringonlaskunlaivasto

Auringonlaskun laivasto pihakalliolla. Vasemmalla ranskalainen TABUR YAK 3, johon alle on liimattu kestomuoviset jalakset. Kevyttä abs-muovivenettä on helppo vetää kalliolle. Keskellä kanadalainen WALKER BAY, jossa on takana pyörä – helppo vetää kalliolle sekin. Oikealla paikallisen veneenrakentajan tekemä pikkuinen SILA-jolal.

TyöveneTabur

Parimetrinen Tabur on hyvä työvene. Sillä olen kuljettanut saareen lähes kaikki rakennustarvikkeet parin kilometrin avomerimatkan.

Puolikatamariinijolla on vakaa isoissakin aallokoissa ja 4 hv moottori jaksaa vetää melkoista kuormaa. Kuvassa pari lastia – kevytbetoniharkkoja ja 40 kg lastisäkkejä. Olen kuljettanut vähän yli kahden metrin pituisella jollalla myös yli 4 metriä pitkiä lautoja ja lankkuja sekä isoja vanerilevyjä (2,4 x 1.2 m). Tavaranhakumatkalla kerran parkkeerasin vieraaseen rantalaituriin. Palattaessa odotti veneessä lappu: VOISITTEKO SIIRTÄÄ KYLPYAMMEENNE POIS LAITURISTAMME! Jollaan kuuluu 5-metrinen masto, 14 m2 purjeita ja nostoköli peräsimineen. Täysillä purjeilla voi vauhdilla liukua kalliota ylös, jos muistaa vetää nostokölin ylös.

Meressä oikealla Mursu ja vasaemmalla Hirvi. Saaren lokkikuningas – pihapiirin Måses – pesii joka vuosi hirven pään päällä. Hän näkyy tässäkin pesimäkivellään 35-vuotta sitten otetussa kuvassa. Kun vanha Måses kuolee, tulee aina uusi Måses – ilmeisesti joku vanhan kuninkaan pojista, koska uusi tulokas käyttäytyy täsmälleen samalla tavalla kuin edeltäjänsä. Dynastialla saattaa olla vuosisatiset perinteet – ken tietää. On hauska seurata, kun poikaset vanhempiensa kutsumana hyppäävät korkealta kiven päältä mereen ja uivat hiekkarannalle. Sieltä ne sitteen siirtyvät pihakalliolle ja ottavat sen reviirikseen. Taburin alla on hyviä piiloutumispaikkoja.

Rapakivi

Pihakallion  jääkauden sileäksi hiomaa rapakiveä, joka märkänä hohtaa hämmästyttäviä värejä ja kuvioita.

 

Jussinkari

Näkymä pihakalliolta lounaaseen.  Tästä suunnasta arktisen muuton massiiviset hanhilaumat, allit ja mustalinnut tulevat toukokuussa. Takana vasemmalla siintää Pyhtään kaunissaari, jonne on matkaa 9 km. Oikealla meressä jälleen Hirvi.

Nyt on kuljettu saaren ympäri. On aika hetkeksi pysähtyä ihailemaan Äyspäänselän alati muuttuvaa maisemaa.

Äyspää3

 

Äyspää1Syysmyrskyillä Äyspäänselkä kehittää raivoisan länsituulen. Aallot hyökyvät pihakallion yli ja saari kutistuu kolmasosaansa. Ei ihme – onhan saaren korkein maanpinta vain noin 2,5 metriä normaalivedenpinnan yläpuolella.

 

Äyspää2

Harvinainen kuva: Taivaanrannan aaveratsastaja Pecos Bill Myrskytuuli hevosellaan seurueineen on näkyvissä oikealla juuri ennen legendaarista katoamistaan. Aaltojen vaimean liplatuksen läpi kaikuvat säkeet; Jippijaijei – jippijaijoo-ou. Tämmöisenä hetkenä selkäpiin kylmät ja kuumat väreet kirmaisevat myöskin laukkaan.

 

 

Äyspää4

Jatkuu ensi viikolla….

VoicesIntimae

Hullu arkkitehti

MIETE 45

NYT NÄEN SELVÄSTI
ETTEN NÄE SELVÄSTI VIELÄ

SOKEUDESTANI ON SEKÄ HAITTAA
ETTÄ HYÖTYÄ

One thought on “Huvila meren saarella 3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s