Suomalaisten arkkitehtien kirkkoja ulkomailla

blogi 13
29.9.2014

Eliel Saarinen

640px-FirstChristianChurch250px-Eliel-Saarinen-1973Perhe Saarinen muutti Amerikkaan 1923 töiden vähennyttyä Suomessa. Pappa sai kuuluisuutta mm. toisella palkinnollaan Chigago Tribune pilvenpiirtäjän kilpailussa ja Granbrookin taideakatemian suunnittelijana ja opettajana. Muiden töiden ohessa valmistui oheinen tabernaakkelikirkko First Christian Church vuonna 1942. Paikka on Columbus Indianassa. Kuvat vasemmalla ja alla. 7c6ff287-3f3a-4ab8-84dc-6a408b95bf9dMarkus Tavion Meilahden kirkko (oikealla) vuodelta 1954 muistuttaa tätä ulkonäöltään suuresti. (Kaikkia tämän artikkelin kuvia voi ja kannattaa suurentaa klikkaamalla)

First_Christian_Church,_Interior_Detail

 Eero Saarinen

640px-MIT_Chapel,_Cambridge,_Massachusetts_-_exterior640px-MIT_Chapel,_Cambridge,_Massachusetts_-_interiorEero työskenteli jo nuorena yhdessä isänsä kanssa. Amerikassa hän tuli kuitenkin kuuluisammaksi kuin isänsä omilla töillään ennenkaikkea virtaviivaisen New Yorkin Kennedyn lentokentän TWA terminaalin suunnittelijana. MIT:n korkeakoulualueelle häneltä valmistui pyöreä tiilikappeli vuonna 1955 . Sama paikka minne Alvar Aalto toteutti kuuluisan  käärmetalomaisen opiskelija-asuntolan Baker House Dormitoriumin. Faija sai suunnitella Suomen kauneimmiksi mainitut setelit vuonna 1922 ja sai oman postimerkin. TT11_taide ja keräily kuvaPoika ei saanut postimerkkiä eikä suunnitella seteleitä. Seteleitä tuli tukuttain muilla suunnitelmilla, joita oli niin paljon, että Eeron terveys petti ja hän kuoli  51-vuotiaana. Mutta poika sai kolikon Suomessa. Huonekalufirma Asko painatti juhlarahan postuumisti jokseenkin 50 vuotta Eeron kuoleman jälkeen. 16214-116214-2Toisella puolella on Eeron kuuluisin huonekalu tulppaani-tuoli ja toisella puolella amerikkalainen ikoni – presidentti Thomas Jefferssonin  muistokaari Gateway Arch. Tämä valtava monumentti valmistui St. Lousiin Missouriin vuosi Eeron kuoleman jälkeen.

Erkki Pasanen

Erkki yritti päästä Oskar Niemayerille töihin 1950-luvun puolivälissä mutta päätyi Manhattanille vuodeksi. Toimipaikka oli Magoon and Salo CastletonHill2Achitects, joille hän suunnitteli kaksi kirkkoa New Yorkiin.castletonHill1

 

Hiljattain 90 vuotta täyttänyt Pasanen kertoo, että viikkopalkka oli 90 dollaria. Bonusta tuli 150 dollaria kun Erkki rakensi pienoismallin East Avenyelle suunnittelemalleen kirkolle. Frank Lloyd Wrightin vaikutus näkyy molemmissa kirkoissa.

Incarnate1

The Lutheran Church of the Incarnate Word, East Ave, Rochester, N.Y.

Incarnate 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Alvar Aalto

kardinaali

Kannattaa pitää arkkitehtuurinäyttelyjä ulkomailla. Italialainen kardinaali Giacomo Lercaro kävi katsomassa näyttelyä Palazzo Strozzissa Firenzessä 1965 ja ihastui Aallon Vuoksenniskan kirkkoon. Tällainen pitää saada myös Bolognan Riola di Vergatoon! Kirje Alvarille! Akateemikko oli otettu. Unelmien täyttymys. Saada suunnitella kirkko ihailtuun Italian maisemaan. Samanikäiset maestrot tapasivat. Projekti siunattiin punaviinillä. Nessum problema!

RiolaLaattaMutta suunnittelu ja rahoituksen kerääminen kolehdilla kestivät aikansa. Punaviiniä kului lisää. Rakentaminen alkoi vasta 1975 ja jo seuraavana vuonna kummatkin kaverukset kuolivat. Aallon toimistossa projektia hoiti ansiokkaasti Vezio Nava.

Rakennus valmistui vuonna 1978 ja kellotapuli vasta 1993. Ymmärtääkseni Riolan kirkko luetaan maestron mestaritöiden joukkoon.

IMG_3770Riola2Vasemmalla itäfasadi. Sisältä muistuttaa erehdyttävästi esikuvaansa. Muutoinkaan katolinen interiöri ei eroa mitenkään luterilaisesta.

 

 

 

Autokaupunkiin Wolfsburgiin Saksassa Aalto sai suunnitella kokonaisen kulttuurikeskusken kilpailuvoiton 1958 perusteella. Kompleksi vihittiin 1962. Samassa yhteydessä valmistui Heilig Geist Kirche am Klieversburg (alla).

1280px-Heiliggeist_WOB1024px-Heilig_Geist_Kirche_Alvar_Aalto

 

 

 

 

 

 

Jälkimainingeissa leivottiin vielä Stephanus-Kirche in Detmerade (alla) 1968. Voi sanoa, että molemmat edustavat Aallon maneerista kautta. (En sanonut maanista) Niitä saa etsimällä etsiä akateemikon ansioluettelosta. Taattua Alvaria. Ei huonoja.

1920px-Stephanuskirche_WOB

Etualalla seurakuntakeskus ja taustalla kirkko haravatapuleineen

StephanusSisä

 

 

 

 Pekka Salminen

Neubrandenburgin vuonna 1298 valmistunut Marienkirche Saksassa tuhoutui pääosin tulipalossa 1676. Sitä korjattiin ja uudistettiin 1832 – 1841. Mutta epäonni jatkui. Toisen maailmansodan loppuhetkillä 29-30.4.1945 puna-armeija jyräsi kaupungin. 80 % sen historiallisesta keskustasta tuhoutui. Bundesarchiv_Bild_183-17168-0003,_Neubrandenburg,_Marienkirche,_zerstört

DDR:n aikana päätettiin rauniokirkko korjata ja sen sisälle rakentaa konserttisali ja ullakolle taidegalleria. Työ jäi kesken monien vaikeuksien johdosta. Saksojen yhdistymisen jälkeen projektia jatkettiin julistamalla Euroopan laajuinen kilpailu, jonka voitti kurssitoverini Pekka Salminen. Avajaiskonsertti oli 2001. Ihastuttava sali! Ihmeellisen kevyt, ilmava ja valoisa. Voi tuntea olevansa koko euroopan kulttuuriperinnön syleilyssä. Avara ja koskettava syleily. Ei rutistus. Bravo Pekka!

Jos ajattelee kirkkojen käyttötarkoitusta yleensäkin tänä päivänä niin monikäyttöisiä konserttisalejahan niiden tulisi olla. Tässä hyvä konsepti kirkkojen uudistamiseen ja tulevaan rakentamiseen.

1024px-Marienkirche_in_Neubrandenburg_21024px-Neubrandenburg-konzertkirche-1

 

 _

Vesa Honkonen

Vesa oli Steven Hollin oikeana kätenä Kiasman suunnittelun ja rakentamisen aikana 1993 – 1998. Mahtoiko näillä ansioilla tulla toimeksanto suunnitella luterilainen kirkko Kiinaan. 250px-China_Sichuan.svgEn ole vielä saanut selville miten homma hoitui. Joka tapauksessa Church of Shadows valmistui 2012 Chenduun Sichyanin maakuntaan. Nimi tarkoittaa neljää jokea, jotka kaikki virtaavat maakunnan läpi. Jangtse, Keltainenjoki, Mekong ja Salween. Sama paikka jossa Bertold Brechtin mukaan oli yksi hyvä ihminen. Kooltaan 1.4 x Suomi. Asukkaita 50 miljoonaa.

Vesan kirkko on omalla tavallaan hieno, vaikka kaipaankin siinä enemmän lämpöä, iloa ja valoa. Mutta onhan se niinkin että ei varjoa ilman valoa. Rakennus on suurelta osalta tehty puusta ja noudattelee modernein ottein kiinalaista traditioita. Vaikuttaa toimivan myös elokuvateatterina. Mikä ettei!

01-Church-of-Shadows-Image-by-ARCH-EXIST-PHOTOGRAPHYimg220

 

 

 

 

 

 

Sainpas tämän ylipitkäksi venyneen kirkkosarjan vihdoin päätökseen, huokaa

miehet

Hullu arkkitehti

miete 13
Kävin pitkästä aikaa kirkossa messussa
meinasin saada paniikkikohtauksen
onko tämä vieläkin näin keskiaikaista toilailua
ihmettelen sitä että rukouksissa
halutaan kaikki minulle ja meille heti
nopeasti ulos
mutta kirkkokonserteissa
aion käydä edelleenkin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s