Joonan kirja

BLOGI 122
26.12.2016

Intro

En ole koskaan käynyt raamattupiirissä. Rupesi kiinnostamaan tämäkin kokemus. Siksi kutsuin itseni raamattupiiriin. Läksyksi annoin Joonaan kirjan. Se on se ”valasjuttu”. Tutustuin aiheeseen.

lastenvarityskirja

Lasten värityskirja

Joonaan kirja on Raamatun vanhimpia, eniten siteerattuja ja mystisimpiä. Se on inspiroinut lukemattomia taiteilijoita maalaamaan ja piirtämään tarinaa. Tämän artikkelin kuvitukseen olen liittänyt muutamia. Useimpien teosten nimenä on ”Joona ja valas”.

Tavella, Carlo Antonio; Jonah and the Whale; National Maritime Museum; http://www.artuk.org/artworks/jonah-and-the-whale-175740

Carlo Antonio Tavella

Joonaa pidetään yhtenä tärkeimmistä vanhan testamentin profeetoista. Joonan kirjaa luetaan synagoogissa kuin evankeliumia juutalaisten suurena juhlapäivänä jom kippurina. Tulkinnoista kiistellään, joita on lukuisia. On selvää, ettei valas voi niellä ihmistä. Valkohai voi sen tehdä ja niitä tiedetään aikoinaan olleen Välimeressä. Ihminen ei kuitenkaan säily hengissä hain vatsassa.

gasparddughet

Gaspard Dughet

Kysymys on siis vertauskuvallisesta tarinasta – ei historiallisesta tapahtumasta.

 

Joonan tarina

Joona saa Jumalalta käskyn mennä saarnaamaan parannusta Niniven kaupunkiin, jottei tätä syntien takia tarvitsisi hävittää. Joona pakenee merelle ja nukkuu raskaasti laivan pohjalla autuaan tietämättömänä myrskystä.

joona14

Kanssamatkustajat herättävät Joonan ja hänen todetaan olevan syyllinen myrskyyn. Jumalaa tottelematon Joona myöntää ja toivoo, että hänet heitetään mereen, jotta myrsky laantusi.

joona5

Näin tapahtuu jolloin iso kala nielee joonan ja oksentaa hänet kolmen päivän kuluttua rannalle.

pieterlastman

Pieter Lastman

Nyt Joona tottelee käskyä ja menee saarnaamaan Niniveen, jolloin sen asukkaat lupaavat parantaa tapansa.

dore_jonah

Joona saarnaa Ninivessä, Gustave Doré

Joonasta olisi kiva katsella miten kaupungin käy ja hän siirtyy sen ulkopuolelle tarkkailuasemiin. Meno näyttää jatkuvan ulkonaisesti samanlaisena eikä kaupunki tuhoudu.

piktor2

Albertus Pictor, fresko, Härkeberga kyrka, Uppland, Sverige

Nyt sankarimme suuttuu Jumalalle puolustaen pakenemistaan sillä, että Jumala olisi kuitenkin armahtanut kaupungin vaikkei Joona olisikaan saarnannut siellä. Syvässä vihassaan hän haluaa jälleen kuolla.

israel

matkailujuliste

Jumala ojentaa Joonaa ja sanoo, että kaupunki piti säästää koska sen 120 000 asukasta eivät vielä tiedä mikä on vasen käsi ja mikä on oikea ja että kaupungissa on paljon eläimiäkin.

Tulkinta

Vaikeaselkoinen ja hullu tarina. Keskusteltuani raamattupiirissäni olemuspuolieni kanssa muodostui seuraava tulkinta:

Niniven kaupunki edustaa Joonaa ja sen asukkaat hänen olemuspuoliaan kuten unissakin kaupunki edustaa unennäkijää.

2-R41-W5-1595 P.Bril, Jona und der Wal Bril, Paul 1554-1626. 'Jona und der Wal', 1595. (Jonas 1,1-3,13). Gemaelde. Inv.Nr. d 158 Venedig, Ca' d'Oro, Galleria Franchetti. E: P.Bril /Jonah and the Whale/ Paint./ C16 Bril, Paul 1554-1626. 'Jonah and the Whale', 1595. (Jonah 1,1-3,13). Painting. Inv.no. d 158 Venice, Ca' d'Oro, Galleria Franchetti.

P. Brill

Sisäinen ääni yllyttää Joonaa kehittymään henkisesti (tekemään parannus). Muutosvastarinta torjuu. Joona ei halua luopua nykyisestä minästä ja välttää asian tietoista ajattelemista (nukkuu syvästi).

joona10

Pakeneminen ei auta. Sisäinen muutosprosessi on jo alkanut. Laiva edustaa myös Joonaa ja sen kanssamatkustajat ihmisen alitajuisia arkkityyppisiä toimijoita, joiden kesken vallitsee epätasapaino ( myrsky = henkinen kriisi), jota Joona ei halua tunnustaa, vaikka on jo joutunut piilotajuisten elementtien valtaan, joita meri edustaa.

Jonah and the Whale Sussman, Sat Jan 17, 2009, 2:41:26 PM, 8C, 5420x7230, (1248+1720), 125%, Repro 2.2 v2, 1/10 s, R105.0, G50.0, B60.0

Alitajunta pakottaa hänet heräämään todellisuuteen. Joona vaipuu itsesyytöksiin (myrsky on hänen syytään) ja käyttäytyy itsetuhoisesti (haluaa heittäytyä mereen). Itsetuhoisessa käytöksessä on kysymys väärinymmärretystä kehityspolusta: Ihmismielen ja minän pitää kehittyä ja tavallaan heittää vanha minä pois, mutta lapsi (ruumis) ei saa mennä pesuveden mukana.

joona13

Masennus syvenee entisestään kalan vatsan pimeydessä. Joona menettää yhteyden entiseen turvalliseen minään ja maailmaan (tyypillinen manalassakäynti, mikä esiintyy lukuisissa antiikin tarinoissa ja kansansaduissa).

janbruegel_jonawalvis_grt

Jan Bruegel vanhempi

Muiden samankaltaisten tarinoiden sankareiden tavoin Joona selviytyy elävänä takaisin maan pinnalle kolmen päivän kuluttua uudesti syntyneenä (vrt. Lasaruksen ja Jeesuksen kuolleista herääminen kolmen päivän kuluttua).

dore_jonah_whale-1

Gustave Doré

Joonaa alkaa nyt järkiperäisesti ja tietoisesti kehittää itseään ja olemuspuoliaan ( saarnaa Ninivessä). 120 000 asukasta viittaa symbooliseen lukuun 12 (3×4), mikä esiintyy useissa taruissa (esim. Israelin 12 sukukuntaa, 12 opetuslasta, 12 Prinsessa Ruususen hyvää haltijaa). Joona tarkkailee kehittymistään ikäänkuin ulkopuolelta. Entinen minä ei kuitenkaan häviä eikä mikään muutu nopeasti jolloin Joona suuttuu.

albertherbert

Albert Herbert

Tämä tunteiden purkaus masennuksen sijaan on ratkaiseva tunneälyinen oivallus psykoterapian transeferenssi-ilmiön tavoin, missä potilas purkaa traumojaan suuttumalla terapeuttiin.

joona12

Joona ymmärtää, että henkinen kehitys syvempään tietoisuuteen vie aikaa ja sen kautta entinen minuus – ”eläimellisine” vietteineenkin – säilyy jalostetummassa muodossa eikä enää vahingoita muita.

joona16

Melwin McGee

Kysymyksessä on siis tarina ihmisen kehityspolusta ja samalla viittaus siihen, että maailmaa voi oikeasti parantaa vain parantamalla itseään.

joona17

Epilogi

Raamattupiirissäni ei laulettu virsiä eikä rukoiltu. Pohdinnan tuloksena syntyi yksi tulkinta Joonan kirjasta. Yhtä ainoaa oikeaa ei ole. Kirja avautuu jokaiselle eri tavalla tai sitten ei.

saara1

Hullu arkkitehti


MIETE

OLEN MONTA KERTAA MIETTINYT
MIKSI PAKORETKITARINAT
KOLAHTAVAT MINUUN

TARINA ON STEREOTYYPPINEN
SYYTÖN SANKARI JOUTUU VANKILAAN
JOSTA HÄNEN ONNISTUU PAETA

NYT YMMÄRRÄN MIKSI LIIKUTUN
NÄIDEN TARINOIDEN ÄÄRELLÄ
ELÄMÄ ON SUURI PAKORETKI

HENKI ON VANGITTU RUUMIISEEN
JOKA KAHLITSEE SEN JA
JOSTA SE YRITTÄÄ PAETA VAPAUTEEN

JOS INDIANA JONES
ONNISTUU PAKENEMAAN
MAHDOTTOMISTA PAIKOISTA
NIIN KYLLÄ MINÄKIN

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

6 thoughts on “Joonan kirja

 1. Kiitos Ilpo Tapaninpäivän parhaasta tarinasta ja kuvista! Oma suosikkini on Bileamin aasin seikkailut 4.Mooseksen kirjassa luku 22. Mitäs siitä sanot? Hyvää joulun jatkoa!

 2. Käykää Google Mapsissä. Niniven ja Joonan palatsin rauniot ovat keskellä nykyistä Mosulia.
  Martti I. Jaatinen

 3. Kiitos. Pohdit ja ajattelet monin tavoin,laajanäkemys asioihin. Järjellä ei kaikkea käsitä. Hyvää vuoden loppua ja uuden alkua. Maija ja Arto Virkkunen

 4. Joonan kirja on luonteeltaan myytti, mikä tarkoittaa sitä,että kertomus ei ole historiallisesti totta, mutta se kertoo silti jotakin, mikä on totta. Myytit puhuttelevat tuhansien vuosien takaa, sillä kaikkina aikakausina lukijat ja kuulijat löytävät niistä omaa elämäänsä ja kokemustaan vastaavan kertomuksen, kuvan.
  Kiitos, kun jaoit pohdintojasi!
  Raili ja Matti

 5. hyvä tulkinta. vanhan testamentin hauskoja puolia moniselitteisyys, jo ilman kikkailuja. juuri tämänlaista lähestymistä tarvittaisiin enemmän, tuollaiseen raamattupiiriin mieluusti osallistuisin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s