Tyyppitalot 2 – Helsinki-talo

BLOGI 119
5.12.2016

Vanhan hokeman mukaan helsinkiläiset haluavat asua omakotitalossa Töölönlahden rannalla. Totta ainakin toinen puoli. Useiden tutkimusten mukaan enemmistö suomalaisista haluaa edelleen asua omakotitalossa. Mieluummin veden äärellä. Tämä unelma jää monelta haaveeksi ainakin Helsingissä. Tontteja on niukasti ja rakentaminen tulee kalliiksi.

Helsingin kaupunki vastaa haasteeseen vanhalla rintamamiestalo-konseptilla. Kehitettiin uusi moderni perheasunnoksi sopiva kaksikerroksinen tyyppitalo, joka sopii pienelle tontille kaupunkimaiseen ympäristöön ja myös täydennysrakentamiseen vanhemmille alueille. Helsinki-talo syntyi kaupunkisuunnitteluviraston ja rakennusvalvonnan järjestämän suunnittelukilpailun tuloksena. Taloa on useita eri kokoja ja variaatioita. Esim. 4 h + k (n. 105 m2) ja 5 h + k (n. 120 m2). Isompaakin löytyy autotallin kanssa.

yleis2_3a

Helsinki-talo 1 B n. 120 m2 4-5 h + k, ulkomitat n. 7.7 x 10 – 11 m.

Arkkitehtitoimisto Frondelius – Keppo – Salmenperä OY:n laatimat piirustukset voi ladata ilmaiseksi netistä. Näitä suunnitelmia käyttävä saa 25 %:n alennuksen rakennuslupamaksusta. Talon suunnittelijat saivat vuonna 2012 työstään rakennusvalvontaviraston myöntävän vuosittaisen Rakentamisen ruusu kunniamaininnan. Hyvä pojat!

21306914588

Helsinki-talo, pienin tyyppi 1 A n. 105 m2, 4 h + k, ulkomitat n. 7,7 x 9-10 m, pohjakerros

21306913454

Helsinki-talo 1 A, 2. kerros

Esteettömyys on huomioitu märkätiloissa ja sisääntulokerroksessa. Lisäksi porrashalliin saa pienen hissin. Useat talovalmistajat ovat näiden piirustusten pohjalta kehittäneet Helsinki-talosta omiin tuotantotapoihinsa sopivia tyyppejä. Näitä voi ostaa sekä talopaketteina että valmiiksi rakennettuina. Pienimmän koon paketti maksaa n. 20.000 € ja avaimet käteen toimituksella n. 200.000 €. Ei paha! Lisäksi tulevat toimituskulut ja luonnollisesti tontin hinta.

Seuravassa kuvakavalkadi talotehtaiden tarjoamasta mallistosta Helsinki-taloa.

global-talokuvat-alppila-alppila

 

global-talokuvat-puistola-helsinki-pientalo121_01

 

11306913150

 

11306913237

 

domi144_3d

 

helsinki-pientalo-julkisivu2

 

kumpula-a

Esittelykuvista näkee, että Helsinki-talon julkisivun voi toteuttaa monesta eri materiaalista (lauta, massiivipuu, tiili, kiviharkko ym). Toistaiseksi taloja on rakennettu Helsingissä ainakin Malmille, Maunulaan, Puistolaan ja Torpparinmäkeen. Tonttikoot vaihtelevat välillä 150 – 400 m2. Pieniä ovat tyypilliseen rintamamiestonttiin n. 1000 m2 verrattuna.

malmi_30248_webiso_ksvhannelekoivuniemi

Helsinki-taloja rakenteilla ja valmiina Malmilla

helsinki-talo_2

Tiivis Helsinki-talo-alue Torpparinmäessä 1.

helsinki-talo

Torpparinmäki 2

helsinki-talo_3

Torpparinmäki 3. Talojen väli on kolmisen metriä. On niin tiivistä, että säleverhot ikkunoissa ovat alaslasketut. Mutta syntyyhän siinä ”enemmän kaupunkia”.

Jälkipuintia

Helsinki-talo on tullut tarpeeseen ja jäädäkseen. Sitä on monessa yhteydessä verrattu rintamamiestaloon.

vertailu1

Helsinki-talon ja rintamamiestalon vertailu. Rintamamiestalon korkeus vaihtelee riippuen kerroskorkeudesta ja kellarin sijainnista. Vasemmalla talo, jossa itse olen asunut.

Onhan niissä jotain samaa. Helsinki-talo on vain vähän paksumpi, korkeampi ja kömpelömpi. Kattokin on jyrkempi n. 1 : 1,5 kun rintamamiestalossa se on n. 1 : 2. Suuri periaatteelinen ero on siinä, että rintamamiestalossa keskellä on massiivinen piippumuuri kun taas Helsinki-talossa keskellä on tyhjää tilaa. Tulee mielee Lao-Tsen vanha viisaus: Ruukku tehdään savesta, mutta sen käyttökelpoisuus tulee tyhjästä tilasta sen sisällä. Toisaalta rintamamiestalossa ”lapset” voivat alakerrassa juoksennella huoneiden ympäri mitä ei voi tehdä Helsinki-talossa.

Helsinki-talon mallistoa voi verrata autojen mallistoon. Ne ovat kokoa ”tavalliset ja suuret perheautot”. Jään kaipaamaan halpaa pikkuautotyyppiä á la Folkkari, Rättisitikka, Tipparellu tai Fiat 500. Ajatus jäi askarruttamaan sen verran, että kehitin kansantalotyypistön. Siinä on kolme perusmallia; Mummonmökki 27 m2, 2 h + tupakeittiö 60 m2 ja 4 h + tupakeittiö 82 m2. Hullua! Maailman ensiesittelyssä ensi viikolla blogissani. Tervetuloa!

190316c

Hullu arkkitehti

MIETE 116
TÄNÄÄN UIMAHALLISSA ALASTOMANA
SEISAHDUIN MIETTEISSÄNI HETKEKSI
 PITÄEN KIINNI
PESUHUONEEN LOKERIKOSTA
JOKU TYYPPI TULI KYSYMÄÄN HUIMAAKO MINUA
VASTASIN ETTÄ PYSÄHDYIN VAIN
HUIMAAVIIN MIETTEISIINI

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

2 thoughts on “Tyyppitalot 2 – Helsinki-talo

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Maallikkona minun on kuitenkin vaikea hahmotella miltä talot näyttävät sisältä.

    Tuli mieleen, että vastaavanlaisia tyyppitaloja voisi ajatella saaristoon täydentämään kalastajien klassisia taloja siten, että kokonaisilme ei särkyisi. Nyt rannat ova täynnä mitä kummalisimpia luomuksia, jotka pahasti riitelevät ympäristön kanssa.

    Petrik O

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s