Huvila meren saarella 23

BLOGI 113
19.9.2016

Rapakivitaidetta

Prologi

Kiinnittäkää turvavyönne! Tervetuloa aikataidematkalle 1,5 miljardin vuoden päähän. Silloin syntyivät nimittäin Suomen rapakivet. Tosin niitä on vähän siloteltu jälkeen päin – 10 000 vuotta sitten – jääkauden toimesta. Pienen saaremme kalliopiha – vajaat tuhat neliötä – on tätä kiveä. Tämä pieni taidenäyttely on kuvattu piha-alueelta – tosin vain yhteensä vajaan neliömetrin alueelta. Pieni murunen suuresta taideteoksesta.

Rapakivi-silokallio on oivallinen piha-alue. Eikä se ole rapautunut vuosimiljoonien aikana juuri nimeksikään. – Paitsi! Paitsi niissä paikoissa missä kalliolla on poltettu nuotiota. Akoinaan, kun saaressa ei vielä ollut mökkiä, oli se kesäisin suosittu retkeilykohde. Paratiisisaareen tultiin veneellä ihailemaan auringonlaskua ja grillaamaan makkaraa. Tulihan voittaa kiven. Tästä on todisteena toistakymmentä rosoista painaunumaa silokalliossa. Sääli.

Kalliopihallahan ei tarvitse leikata nurmikkoakaan. Jos johonkin rakoon alkaa kasvaa ruohoa niin valkoposkihanhet hoitavat sen. Sateen jälkeen piha kuivuu nopeasti. Helteillä kallio on rannassa niin kuumaa, että jalkapohjia polttaa.

Kaakkois-Suomessa peruskallio on suurelta osalta rapakivi-graniittia. Rapakiveä tavataan kaikilla mantereilla ja se on erä niistä harvinaisista suomen kielen sanoista, jotka esiintyvät kaikissa kielissa. Kiitos suomalaisen tutkijan J.J. Sederholmin. Hän on edelleen tunnetuimpia suomalaisia tiedemiehiä maailmassa.

Rapakivilohkare rapautuu nimensä mukaisesti helposti jolloin sen sisällä olevat pyöreät ”pikkukivet”, fenokrystit,  tulevat esiin.

rapakivi1

Tyypillistä rapakiveä huvilan piha-alueella. Viiden sentin paksuista pyöreää alkalimaasälpäfenokrystiä reunustaa muutaman millin paksuinen harmaa plagioklaasikehä sekä kahden generaation alkalimaasälpää ja kvartsia. Hailea sininen on heijastuksia ohuella vesikalvolla. Kaikki muut värit ovat rapakiven mineraaleja.

 

rapakivi2

Rapakiveä ilman fenokrystejä. Väreissä löytyy. Punainen on kvartsia ja musta maasälpää. Osa mustaa on pienen pientä jäkälää, joka on tarttunut kuin tauti alle millin syvyisiin painanteisiin kalliossa.

No niin, nyt olemme perillä. Näyttely voi alkaa.

Näyttely

Tämä jos mikään on taidemuseo

sukukokous

Sukukokous

 

tasaraita

Tasaraita

 

paksukeha

Paksuraitainen feno. Kuka vielä väittää, että kumipyörä keksittiin vasta sata vuotta sitten!

 

otus

Otus

 

klee2

Hommage à Paul Klee

 

isoraita

Isoraita

 

selfie

Selfie

 

valkoraita

Olmi

 

monikulttuuriset

Monikulttuuriset

 

seahorse

Sea Horse

 

tuplafeno

Tuplafeno

 

raitapommi

Punainen viivapommi

 

vaatimatonsitruuna

Vaatimaton sitruuna

 

inbetween

In between – näin meidän kesken – sisäpiirijuttu

 

punafeno

Punainen feno

 

rintama

Rintama

 

kallo

Kallo

 

ohutviiva1

Ohut viiva

 

ohutkeha%cc%88

Kalju feno silmäilee korvien ja parran kera

 

sikerma

Big Bang

 

halkaistu

Halkaistu feno

 

gang

Gang

 

naurupossu

Naurupossufeno

 

seko

Seko

 

fenofuntsii

Feno funtsii

 

klee

Klee 2

 

pisteita

Pointillistinen rauhanmerkki – ikivanha keksintö ja ismi!

 

viiva2

Viiva 2

 

fenolepo

Lepäävä feno

 

kuumaydin

Kuuma ydin

 

perhe

Perhe

 

aivoriihi

Aivoriihi

 

rapakivi3

Toisin ajattelija

 

 

Kiitos seurasta!

 

taiteilija

Hullu arkkitehti

MIETE 110
KOKO MAAILMA ON
SUURTA TAIDETTA
PIENEN PIENI OSAKIN SIITÄ
ON SUURTA TAIDETTA
SIKSI EN ENÄÄ MAALAA
KOSKA EN VOI KILPAILLA
LUONNON KANSSA
SIKSI EN ENÄÄ
KÄY TAIDENÄYTTELYISSA
KOSKA ELÄN JO SUUREN
NÄYTTELYN KESKELLÄ
KOKO AJAN

4 thoughts on “Huvila meren saarella 23

  1. Hienoja kuvia. Mukavaa, että löytyy arkkitehti, joka kuvaa kallioiden ilmeikkyyttä eikä (ainakaan toivottavasti) suunnittele niiden räjäyttämistä.

  2. Esille tuodut kuvat nähtyäni olen entistä vakuuttuneempi maamme luonnonrikkauksien mittaamattomasta arvosta. Tuollaisten, ja vastaavien esiintymien arvo nousee vielä arvoon arvaamattomaan, jo ihan nähtävyyksinäkin. Aika harvassa paikassa maapallolla voi kaiketi enää yhtä helposti katsella ja havainnoida paljain silmin lähietäisyydeltä jotakin kaunista, joka on peräisin yli 1 500 miljoonan vuoden takaa. Onneksi sentään ihan kaikki kauneus ympärillämme ei ole hetkessä katoavaista.

    (Jonkinlaisena mittapuuna ajalle voisi tässä kai käyttää etäisintä tunnettua galaksia z8 GND 5296, josta avaruusteleskooppi Hubblenkin havainnoima valo lähti matkaan ilmeisesti (jollain tarkkuudella) noin 13 100 miljoonaa vuotta sitten.)

  3. Kyllä kauneus on katsojan silmässä, tai silmissä. Kiitos sinulle näistä katseista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s