Huvila meren saarella 21

BLOGI 111
5.9.2016

Sadonkorjuu

Vajaan hehtaarin kokoinen saari on pieneltä osalta paljasta kalliota ja muualla kallion päällä on muutaman kymmenen sentin paksuinen tiivis hiekansekainen juurien täyttämä maaseos. Oivallinen rakennuspohja, koska se ei roudi. Mutta ei sovellu puutarhakäyttöön. Paitsi meren tuomat ruovikkovallit saaren sisällä, joissa kasvatamme perunaa kuten olen aikaisemmassa blogissani ( Huvila meren saarella 19) kertonut. Ja satoa tuli.

perunasato

Istutin toukokuun alussa ruovikkovalliin 10 jääkaapista löytynyttä itänyttä perunaa. Kolmen kuukauden kuluttua tuli satoa yhteensä 40 perunaa. Tässä osa siitä. Juuri maasta nostettuna saalis on tämän näköistä. Ei tarvitse paljon pestä.

Muun puutarhaviljelyn osalta  on viherpeukaloiden saaressa otettava käyttöön toiset konstit.

yrttitarha

Terassoidussa yrttitarha-lipastossa on siemenestä kasvatettua porkkanaa, mansikkaa, kolmea lajia minttua, kurkkuyrttiä ja rosmariinia. Saarella kasvatetaan myös salaattia, persiljaa, timjamia, iisoppia, lipstikkaa, laventelia ja ruohosipulia, jota on myös villinä.

Tomaattitarha

Minitomaattitarha huvilan länsiseinustalla korkeiden pleksiseinien edessä muoviämpäreissä oli tänä kesänä hasteellinen paikka toistuvien sateiden sekä voimakkaiden länsi- ja lounaistuulien takia. Mutta satoa tuli silti runsaasti vaikka suuri osa on vieläkin raakileita.

Kukkatarha2

Vaimon siemmenistä kasvattama kukkatarha ruukuissa kukkii koko kesän eri värein. Foto B.S-A.

Tärkeintä viljelemisessä on tietysti sadonkorjuujuhlat. Ja erityisesti tarjoilu.

Totorotarjotin

Hullun arkkitehdin kehittämä ”saariston hätävara-leivos” Totoro-tarjottimella. Kardemummapitkon reunoilla on kermavaahtoa. Muut ”mausteet” tulevatkin saaresta. Kompostin reunalla kasvatetusta raparperista tehty hillo, mustikat, vadelmat ja puolukat sekä mintun lehdet ja kurkkuyrtin kukat.

 

mansikat

”Terassoidusta yrttitarhalipastosta” tulee kuukausimansikoita vielä syyskuussakin. Kuva otettu 3.9.

Tietysti saaressa kasvaa marjojen lisäksi myös paljon sieniä. Kuten tätäkin herkkua:

kantarelli

 

Saaressa viljellään myös hengen kulttuuria – erityisesti rakennustaidetta ja bloggailua. Välillä olen huolissani siitä kuka jatkaa rakentamieni talojen kunnossapitoa tulevaisuudessa. Siksi yritän opettaa tuleville polville rakentamisen alkeita:

kadet

Yhdessä rakentaen oppii helposti ja se on hauskaa. Foto B.S-A.

Sadonkorjuu rakennustaiteen saralla on minulle palkitsevaa juhlaa. Parasta on että jälkikasvu lapsineen viihtyy saarella 6 – 8 viikkoa. Kuitenkin kesällä vietän saaressa noin kaksi ja puoli kuukautta yksikseni.

salaatti

Yksinäisen miehen syyssalaatti saaren antimista

munakas

Yksinäisen miehen kevyt kenttälounas osittain saaren antimista.

Nyt kun 40 vuotta kestäneet rakennustyöt on saatu valmiiksi on aika myös saaren rakennusmestarin nauttia työn tuloksista ja sallia itselleen uusi sisäharrastus.

Piano

Viime vuonna hankin halvalla käytetyn 12 voltin sähköpianon. Sopii hyvin aurinkosähkösysteemiin ja kuluttaa erittäin vähän akkuja. Soittopeli talvehtii hyvin saarella eikä viritys muutu.

Koska en vielä osaa soittaa pianoa kovin hyvin, on harjoteltava paljon. Ja saaressa voi pimputella täysillä ilman että kukaan kuulee. Yölläkin voin musisoida auringolla ladattujen lamppujen valossa. Minulla on motivaatiota. Jos suuret mestarit ja pienemmätkin pystyvät soittamaan ulkoa konserttoja niin varmaan minäkin opin soittamaan ulkomuistista jotain. Otin testikappeleksi ensimmäisen osan Bachin Goldberg-muunnelmien variaatiosta 25 . Siinä on vain 16 tahtia, mutta paljon ”mustaa”. Jokaisessa tahdissa on keskimäärin 25 nuottia. Tempo on Glen Gouldin tapaan niin hidas, että minäkin pysyn mukana. Mutta vaikeaa on ja haasteellista silti. Olen nyt harjoitellut kaksi viikkoa ja osaan ne 400 nuottia jo joten kuten. Mutta hiomista vielä riittää. Tarkoitus on opetella vielä muutamia muitakin variaatioita syyskuun aikana. Tämähän on kivaa ja hullua. Pitää pirteänä. Sopii minulle.

lepotuoli

Hullu arkkitehti meditoi. Foto B.S-A.

MIETE 98
KUN KAIKKI ON TEHTY
VOI OTTAA ANSAITUN LEPOHETKEN
SYYSAURINGOSSA
JA UNOHTAA TURHAT MIETTEET
-
EI ONNISTU
TÄSTÄHÄN TULI TAAS UUSI MIETE

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s