Huvila meren saarella 17 B

BLOGI 106
4.7.2016

Kaarnafregatti ”Kirsikka”

Syysmyrskyllä aallot vyöryvät syvälle saaren sisään muodostaen puolen metrin korkuisia ruovikkovalleja niin että saaresta jää jäljelle vain puolet ja sen keskelle muutaman metrin kannas eri suunnilta tulevien vallien väliin – onhan saaren korkein kohta vain vajaat kolme metriä isoja siirtokivilohkareita lukuunottamatta. Saaren halki kiemurtelevan yhtenäisen vallin  pituus on yli 100 metriä. Se on hyödyllinen monin tavoin – tuo ravinteita ja sopii kasvualustaksi sellaisenaan perunalle. Siitä vaan itäneet potaatit vallin  sisään ja perunaa alkaa pukkata.

 

Perunavalli

Kaksi kuukautta sitten istutetut perunat viheriöivöt vallin keskellä.

Perunankukat

Perunan kukat ovat jo nupussa ja syyskuussa saa korjata vallin sisältä isoja puhtaita valkoisia mukuloista.

Valleilta löytyy kaikenlaista – kuten valtavan iso kaarnakimpale – strategiset mitat: pituus 64, leveys 24 ja paksuus 5 cm. Mistähän kaukaa sekin on seilannut? Venäjältä? Virosta?

Kun ei pelaa golfia, on aikaa tehdä muuta kivaa – kuten kolmimastoinen kaarnafregatti. Nopeasti kyhäsin aluksen kokoon niistä aineksista mitä saarella oli saatavilla. Mastojen korkeus kannelta on 40 cm. Nimensä laiva sai keskimaston yläpurjeesta, joka on otettu kirsikkasuklaarasian suojalevystä.

Fregatti6

Neitsytmatkalla fregattia saattoi ulos satamasta kaksi pienempää perinteistä kaarnavenettä.

Fregatti2

Kirsikka suuntaa uhmakkaasti kohti seitsenkilometristä Äyspäänselkää.

Fregatti 7

”Kai muistat kannella kun fregatin – ei ole toista niin suurenmoista ja voittamaton on sen purjehdus.” Foto Brita Stenius-Aarniala (B.S-A)

Kirsikka purehti melkoista vauhtia suoraan myötätuuleen niin että sitä noutava souturyhmä sai tehdä kovaa työtä saadaksen sen kiinni.

Fregatti5

Aluksen vakauden perustana on tukeva köli ja iso peräsin. Kuvan taustana on meren sileäksi hiomaa pihakallion rapakivi-graniittia.

Fregatti4

Fregatti kuivatelakalla ylösalaisin. Kölinä toimivat käytetyt raskaat sarananpuolikkaat ovat kiinni puisessa kölipohjassa magneettilukoilla. Ne saa vetämällä irti. Peräsin on tehty millin paksuisesta haponkestävästä teräslevystä.

kello1A

Myös pienen kaarnaveneen köli ja peräsin on kiinni pohjassa magneettilukoilla. Peräsimen kulmaa voi säätää. Tämäkin paatti menee suoraan ja kovaa myötätuuleen.

ÄyspäänIlta

Ilta on tullut ja kaikki purjeveneet on kerätty talteen Äyspäänselältä. Vain pilvet enää purjehtivat alati erilaisin muodoin ja värein. Foto B. S-A.

Hullufregatti

Hullu arkkitehti. Foto B.S-A.

MIETE 103
KUN HERÄSIN
OLIN VIELÄ TÄYDESSÄ UNESSA
TÄMÄ HAVAINTO HERÄTTI MINUT

One thought on “Huvila meren saarella 17 B

  1. Laulun sanoja lainaten, mahtava peräsin ja pulleat purjeet, siinä on hyvä lähtökohta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s