Ai Weiwei – keisarin uudet vaatteet

BLOGI 76
12.12.1975

Ostimmeko jalkapallon?

Hämmästyin, kun luin lehdestä, että Helsingin kaupungin taidemuseo on ostanut nimekkään kiinalalaistaiteilijan ja toisinajattelijan Ai Weiwein puuteoksen  – Divina Proportio – hintaan 100 000 €. Näitä erikokoisia samanlaisia teoksia on taiteilijan signeeramana useita eri puolilla maailmaa.

ai-art-2006-004-untitleddivina

Isoja Ai Weiweitä jossain päin maailmaa, vasemmalla halkaisija yli 1,6 m oikealla yli 2,6 m.

Helsinki sai oman teoksensa halvalla, kun se oli niin pieni – melkein sylissä pidettävä. Nämä menevät Weiwein nimissä vaikka keksintö on yli 2000 vuotta vanha Arkhimedeen kappale nimeltä typistetty ikosaedri. Siinä on 20 säännöllistä kuusikulmiota ja 12 viisikulmiota tahoina.

WEIW100001_3_edit

Ai Weiwei jossain päin maailmaa

Eikä taiteilija näitä härveleitä itse tee. Hän on toisinajatellut tuotannon. Käytössä on kokonainen puuseppä-armeija. ”Upea työ, uskomatonta käsityötä”, iloitsee taidemuseon johtaja Helsingin ostamasta teoksesta.” Vaikuttaako muoto tutulta? Joo, sehän on jalkapallo.

1024px-Pallo_valmiinaTämä muoto on universaalinen ja esiintynyt luonnossa jo miljoonia vuosia. Sir Harry Kroto sai kemian Nobelin palkinnon vuonna 1996 keksiessään hiilen C 60 isotoopin – sama häkkyrä.

C60_Image_for_Cover_cropped_3

C 60 Buckminsterfullereeni

Molekyyli on saanut nimensä amerikkalaisen Pelle Pelottoman – Buckminster Fullerin – mukaan. Tämä askarteli monitahokkaista geodeettisia kupurakennelmia viime vuosituhannella ja ”keksi” taas uudestaan typistetyn ikosaedrin.

Typistettyjä ikosaedreja on maailmalla lukemattomia. Yksistään jalkapalloja on miljoonia. Maksoiko Helsingin kaupunki tästä Ai Weiwein jalkapallokopiosta liikaa? Miten sen nyt ottaa. Eihän se tehnyt veronmaksajaa kohti euroakaan. Mutta olisiko silti kannattanut odottaa, että näitä tulee ulos IKEA:sta hintaan 9,99.

Tulevaisuuden taiteentutkijoilla on haastetta, kun he selvittävät mikä typistetty ikosaedri on se ainoa aito alkuperäinen ja mitkä muut ovat kopioita ja kopin kopioita. Kuitenkaan en menisi potkaisemaan Weiwein alastonta taideteollista puujalkapalloa vaikka mieli tekisi. Mitä kaikkea hienoa suomalaista käsityötaidetta samalla rahalla  olisikaan saanut. Näin joulun alla esimerkiksi himmeleitäkin tuhansittain.

tahtidodeka2_suuri

Ja mikä parasta. Himmeleissä löytyy jalkapallon lisäksi satoja eri versioita. Todella taidokkaita joulumielikuvituksia.

tuote_8-420x420

Raahen Taitopajan tuotepaketti 08

balkongsnö

Hullu arkkitehti

MIETE 76
VUOSIKAUSIA
OLEN ODOTTANUT
ETTÄ TAIDEKUPLA PUHKEAA
MUTTA SAMA MENO
VAIN JATKUU
VOI TAIVAHAN TALIKYNTTILÄT

One thought on “Ai Weiwei – keisarin uudet vaatteet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s