Huvila meren saarella 9

BLOGI 53
11.5.2015

Vanha huvila

Tältä saaren ensimmäinen huvila näytti lännestä katsottuna 40 vuotta sitten, kun minä tulin kuvioihin mukaan:

VanhaHuvila2Tai eihän se mikään huvila ollut vaan lautamökki 6 m x 4 m. Ja tässäkin on jo kaksi laajennusta. Keskellä on alkuperäinen huone, johon tehtiin myöhemmin jonkinlainen lasikuisti (vasemmalla). Appiukkoni rakennutti oikealla näkyvän keittiön ja savupiipun. Tarina on semmoinen, että kalastaja Muurinen Seiskarilta sai menetetyn kotipaikkansa vastineeksi Sarvenniemen ja puolet Sarvenniemenkaria. Sarvenniemeen kalastaja rakensi perheelleen kodin. Päätalon, kesämajan, saunan,  ulkorakennuksia sekä venevajan. Vähäpätöisiä tönöjä kaikki rannan tuntumassa. Pieni pellon tapainenkin oli ja puutarha sekä kaivo. Ihmettelen miten perhe tuli toimeen talvella. Lähimpään kylään oli kolme kilometria matkaa vaikeakulkuista kinttupolkua pitkin. Pääpaikka Sarvenniemessä oli aamuaurinkoon suunnattu kuten kalastaja-asuntojen tulee olla. Kalastajan vaimo halusi kuitenkin kesällä nauttia ilta-auringostakin. Eukko sai toiveensa toteutetuksi saareen.

Nykyään mökki näyttää kaikkine laajennuksineen tältä. Voi ehkä jo sanoa huvilaksi – onhan siinä peräti neljä huonetta ja keittiö sekä kaksi katettua kuIstia vaikka pinta-alaa on niukasti.

HuvilaPlaani

Huvilan plaani. Laajennusvaiheet on merkitty numeroilla. Vaiheissa 4-5 minulla oli apumiehiä, pari timpuria ja muurari. Vaiheet 6-9 ja sisustukset sekä paljon muutakin olen tehnyt itse. Viimeinen vaihe (9) on vielä kesken. Jokaisesta huoneesta on oma ovi katetulle kuistille.

LänsisivuB

Huvila lännestä ilta-auringossa. Keittiön ikkuna on ennallaan ja katon muoto. Kaikki muu on muutettu. Savupiippuakin on korotettu.

PlexiDiagB

Tervetuloa huvilan länsikuistille. Tämä on pääsisäänkäynti.

Kuistin keskiosan suojana säätä vastaan on kolme täysikorkeaa 4 millin pleiä, jotka on puulistalla ja ruuveilla kiinni tukirakneteessa (45 x 22). peiraatteessa plexit voidaan irroittaa helosti, mutta vielä ei ole tullut tarvetta siihen. Saaressa kuitenkin usein tuulee.

PlexiDet

Tässä kuvassa plexit ovat mukana, mutta niitä on vaikea huomata, koska ne uppoavat lattialaudoituksen rakoon näkymättömästi.

HuvilakuistiB

 

 

 

 

 

 

 

 

HuvilastaSaunatupaan2

Näkymä kuistin sisäosasta kohti saunamökkiä.

Huvilasaunankatolta1B

Huvila saunakuistin katolta katsottuna

HuvilaKaasu+ikkunat2

Keittiön ja kaakkokamarin ikkunat. Niiden välissä vanerinen kaasujääkaapin kotelo.

HuvilaHuussikiveltä2

Huvila käymäläkiveltä katsottuna.

LiiteriAuki

Ulokkeena olevan varastokopin ovet avoinna. Vasemmalla isännän liiteri ja oikealla emännän. Niiden välisessä seinässä on liiterin sisään rakennettu ”linnunpönttö”. Plexiseinän takaa voi tarkkailla pesän elämää.

peikkokivetKaakosta2

Huvila kaakosta. Jättiläinen on sirotellut maastoon aika monta isoa kiveä. Niiden väleihin piti rakennelmat sovittaa. Tosin appiukko rakentaessaan keittiön räjäytti tiellä olleen kiven palasiksi. Tämä tapahtui ennen minun aikaani.

HuvilanPeikkokivet3

Hieman lähemmäs mentäessä näkyy keskellä takakuistin toinen sisäänkäynti ja sen oikealla puolella koilliskamarin ikkuna.

HuvilaAamu2

Huvila idästä aamulla. Katto jatkuu samana kaikkien laajennusosien päällä. Koilliskamari takaseinällä on roikkuva varasto. Sen ylimmällä hyllyllä on 18 pahvista paprikalaatikkoa, joissa on helloihin sopivat polttopuut valmiiksi lajiteltuna. Enimmäkseen saaresta kerättyjä oksia.

HuvilanpeikkokivetKoillinen2

Huvila koillisesta. Keskellä jälleen takakuistin toinen sisäänkäynti ja sen vasemmalla puolella keittiökuistin ikkuna.

HuvilanPohjoisssivu2

Koilliskamarin pohjoisseinällä leveän kattolipan alla säilytetään haravia ja harjoja. Tämä oli ennen sauna. Siksi siinä on sokkeli leca-harkoista.

Takaterassi2

Takakuisti. Vasemmalla kolliskamarin ovi ja ikkunat, joissa on luukut kiinni-asennossa.

takaterassi1

Kuistin perältä noustaan pari askelmaa keittiökuistille, joka takana näkyy sisäänkäynti kaakkokamariin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takakuisti on läpikulku- ja varastotila. Kuisti toimi 15 vuotta myös saunan vilvoittelutilana. Siitä on ovi neljään huoneeseen – kolmeen makuukamariin ja keittiöön. Oikealla näkyy kaakkokamarin lasiovi avattuna. Sinne piipahdamme seuraavaksi.

 

JaakonHuone1

Sisääntulonäkymä kaakkokamariin.

JaakonHuone2B

Kaakkoiskamari valmistui 30 vuotta sitten.

Luoteis-ilta1A2

Huvila luoteesta viime kesänä ennen laajennusvaiheen nro 9 aloittamista.

VanhaHuvilaB

Ymnpäri mennään – yhteen tullaan. Tämmöinen se luoteissivu oli 40 vuotta sitten.

Plexi2

Nyt on aika astua huvilan pääsisäänkäynnistä sisätiloihin. Ovi on auki.

keskihuonesisään

Sisääntulonäkymä olohuoneeseen.

keskihuoneestaUlos

Näkymä olohuoneesta piharantaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mökin alkuperäinen ainoa huone on nykyisin olohuoneena ja makuukamarina. Alkuperäinen ulkoikkuna yläkuvassa vasemmalla on säilytetty huoneiden väliseksi ikkunaksi. Puulattiat on lakattu venelakalla.

tv-nurkkaus

Tv-nurkkaus. Sohvat ovat itse tehtyja ja kaapistot kierrätyskamaa.

Takka

Anoppi aikoinaan halusi tähän välttämättä tällaisen takan. Vasemmalla pilkottaa keittiön puuhella, joka sekin on anopin vaatimuksesta tehty.

keskihuoneestakeittiönLäpi

Näkymä olohuoneesta keittiöön.

keittiö

Keittiö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Appiukon suunnittelema ja rakennuttama keittiö on todellinen putkikeittiö. Leveys 175 cm. Ylhäällä oikealla näkyvä ikkuna on ainoa kaupasta ostettu ja avattavissa koko saarella.

Keittiönpöytä

Keittiöön tuli avaruutta ja käyttökelpoisuutta lisää kun nikkaroin siihen tämän erkkeri-ikkunan pöytineen. Taustalla näkyy iso ”käymäläkivi” ja sen takaa pilkottaa käymälän yläosaa – aasinsilta seuraavaan blogiin.

Jatkokertomus jatkuu viikon kuluttua.

SEURAAVAKSI:
KÄYMÄLÄ 30 VUOTTA
HAJUTONTA JA MAUTONTA ARKKITEHTUURIA

 

Ruutupaita

Hullu arkkitehti

MIETE 53

SUMUSSA ON SE HYVÄ PUOLI
ETTÄ HETI TIETÄÄ
OLEVANSA EKSYSSISSÄ

KIRKKAALLA SÄÄLLÄ
VOI JOUTUA KÄVELEMÄÄN KAUAS
ENNEN KUIN HUOMAA ETTÄ
POLKU OLI VÄÄRÄ

 

One thought on “Huvila meren saarella 9

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s