Tarina Hernesaaren suunnittelusta 2

 BLOGI 36
3.2.2015

Pienoismallikuvia 45 vuoden takaa

Tämä blogi on jatkoa eiliselle. Kauan luulimme, ettei toimistomme (Aarniala-Koskinen-Vormala) Hernesaariprojektista ole mitään materiaalia jäljellä. Hienot raportit ja pienoismalli ovat kadonneet. Hernesaaren valmisteilla olevan osayleiskaavan lähdeaineistossakaan ei mainita tästä suunnitteluvaiheesta mitään. Onneksi Aarne von Boehmin arkistosta löytyivät pienoismallikuvat. Näistä on syytä julkaista muutama – ihan historiallisen mielenkiinnonkin vuoksi. Annettuna lähtökohtana toimistomme suunnitelmiin oli, että asuntorakentaminen sijoittuu silloisen Hernesaaren itäpuolelle – sen kupeeseen täyttömaalle. Oletettiin, että saaren länsiosa säilyy teollisuus- ja satama-alueena.

Hernesaari 3Vaihtoehto 1,  3000 asukasta. Etualalla Sirpalesaari.

 Hernesaari 2Vaihtoehto 2, 5000 asukasta

Hernesaari 4Vaihtoehto 4, 9000 asukasta

Jo parinkymmenen vuoden ajan on hoettu mantraa, että Helsingin on aika käntää kasvonsa merelle. Ei mikään uusi ajatus, kun katsoo näitä vanhoja pienoismallikuvia. Oikeastaan se oli aika isoismalli – runsaat kaksi metriä pitkä. Siihen aikaan rantojen täyttäminen oli vielä luonnollista eikä ilmastonmuutoksen uhkaa tiedostettu. Täytyy toistaa toteamus, että onneksi mitään näistä suunnitelmistamme ei ole toteutunut. Painavin syy perusteluumme – ettei alueelle tulisi rakentaa asuntoja – oli pelko, että siitä tulee Katajanokan tapainen irrallinen nukkumalähiö, jolle ei saada riittävästi palveluja. Mielenkiintoista on, että Timo Vormala sai kuin saikin – vuosikymmeniä myöhemmin – sanoa viimeisen sanan Hernesaaren pohjois-osan maankäytöstä. Ns. Eiranrannan suunnitelma on lähtöisin hänen kynästään.

Vertailun vuoksi näytettäköön kuva osayleiskaavaehdotuksesta (5100 asukasta, 3800 työpaikkaa), jonka kaupunginhallitus palautti uudelleen valmisteltavaksi 27.5.2013. Syynä oli kiista helikopterikentästä ulommalla täyttömaalla saaren kaakkoiskärjessä. Se määrättiin poistettavaksi – huomattava parannus. Yhtymäkohdat vanhoihin suunnitelmiin ovat osin silmiinpistäviä. Korttelien koko, muoto ja rakennusten korkeus ovat samaa luokkaa. Eiranrannan toteutettu alue näkyy kuvan oikeassa alareunassa.

19676368Hernesaaren havainnekuva idästä, Ksv/Tietoa Finland Oy

Odotamme mielenkiinnolla millainen suunitelma alueelle lopullisesti hyväksytään ja miten se totetetaan. Haasteita on.

Pasila 1

Hullu arkkitehti (keskellä) toimistokumppaneineen Itä-Pasilan pienosimallin äärellä. Toimistomme sai tehtäväksi myös Itä-Pasilan korttelisuunnitelmien ja jalankulkutasojen yleissuunnitelman laatimisen. Vasemmalla Jouko Koskinen, oikella Timo Vormala. Foto Aarne von Boehm.

MIETE 36
ILOITSEN VIRHEISTÄNI
KOSKA NIISTÄ VOI
OPPIA PALJON

One thought on “Tarina Hernesaaren suunnittelusta 2

  1. Hetkinen, mitenkäs tuohon aikaan sentään ymmärrettiin kokeilla, miltä suunnitelmat näyttäisivät erilaisina mitoitusvariaatioina, kuten noiden löytyneiden valokuvien perusteella näyttäisi tapahtuneen?

    Onko nykyisin mallina lyödä ensin lukkoon mitoitus, tai sen alaraja, jolloin seuraukset voivatkin näyttää jopa miten kamalilta hyvänsä, vaikka arkkitehtiparat parhaansa yrittäisivät?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s