Tuija Pösö – pakko muovailla

blogi 27
22.12.2014

 Kädet puhuvat

TuijaSelfieMinulla oli ilo olla Tuijan Pösön luokkatoveri kansakoulussa ja kurssitoveri arkkitehtiosastolla. Vasemmalla Tuija poseeraa luokkakuvassa 1948 – 49 kädet lepoasennossa. Nämä silmät eivät unohdu. Oikealla Selfie vuodelta 2010 (pronssia). Käsiin on tullut eloa. Tuija on tehnyt veistoksia yli 30 vuotta kipsiin, betoniin, hopeaan ja pronssiin. Viimeksi näyttely oli Lapissa parhaaseen ruska-aikaan viime syksyllä jolloin kuvaan mukaan oli tullut myös poronsarven veistäminen. Tervetuloa virtuaaliseen jälkinäyttelyyn te jotka ette ehtineet käydä siellä. Lisäksi tulee kuvia varhaisemmasta näyttelystä Helsingin Lasipalatsissa vuonna 2011. Kuvia voi suurentaa klikkaamalla.

KutsukuvaKutsu1Kutsu2TuijaLapissaTaiteilija Lapin näyttelytilassa pienoisveistostensa keskellä.

KärppäKärppä, poronsarvi 2014

KiillotetutKorotKiillotetut korot, pronssi 2014

Torso

Torso, poronsarvi 2011

Venyttely

Venyttely, poronsarvi 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PelokasPelokas, pronssi 2013

Ajattelija

Ajattelija, pronssi 2013

RyhtyisinköPiruksi

Ryhtyisinkö piruksi, pronssi 2014

img324Rannalla, pronssi 2012

Lepakkomies

Lepakkomies, pronssi 2008

Apua!

Apua! pronssi 2007

KolmeLapsenÄiti

Kolmen lapsen äiti, pronssi 2011

Mietteitä

Mietteitä, pronssi 2007

VaiNiin

Vai niin, pronssi 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 img336
Tunturikiitäjä ja poroballerina, poronsarvea 2013

hopeakäsi

Hopeakäsi, pronssi ja hopea 2010

img331

Minä, pronssi 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

Ballerina

Ballerina, pronssi 2014

arvoitus

Arvoitus, pronssi 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuijan arkkitehtiura eteni 10 vuoden jaksoissa. Ensin toisten toimistoissa ja sitten omassa toimistossa. Lopuksi Helsingin opetusvirastossa tilaajarakennuttajana. Hän on seurannut isänsä, arkkitehti Viljo Myyrinmaan jälkiä. Viljo suunnitteli kouluja eri puolille Suomea ja on tehnyt harrastuksena lukemattomia veistoksia – vähän isompia kuin mitä Tuija tekee. Mieliinpainuva hetki oli kun sain haastatella tätä sotiemme veteraania vähän ennen hänen kuolemaansa. Viljo halusi välttämättä soittaa minulle pianolla kappaleen ”Eldanka järven jää” samalla kun hän lauloi. Komea bassobaritonin ääni kaikui hyvin veteraanin  itse suunnittelemassa ja rakentamassa rintamamiestalossa Lauttasaaressa. Leveällä ikkunalaudalla ja takan päällä oli kuulijoina lisäkseni koko joukko veistettyjä rintakuvia. Bongasin sieltä myös Tuijan pään. Tytär seuraa isänsä jälkiä myös siinä, että hänkin asuu suunnittelmassaan omakotitalossa Espoossa.

Aploodit Tuijalle hienoista veistoksista – tähänastisista! Sillä mitähän mahtaa vielä olla tulossa, kun taiteiljatar on ottanut ohjelmaan myös marmorin veistämisen ja käynyt tämän jalon kiven käsittelykurssin Carrarassa Italiassa marmorilouhosten pölyn keskellä.

Luokkakuva1C

Hullu arkkitehti 1948

 miete 27

hankkimani itämainen matto
osoittautui lentäväksi
siksi en enää
lennä lentokoneella

2 thoughts on “Tuija Pösö – pakko muovailla

  1. Kiitos ”näyttelystä”! Tuija Pösolle myös menevät onnittelut varmaankin Sinun kauttasi. Erityisen ihastunut olin ”porokärppään”.
    Hyvää joulua ja onneeliista tulevaa vuotta bloggarile, jonka kirjoituksia aina odotan!

  2. Hei,
    Kun näin ansiokkaasti olet lähtenyt luokkatovereittesi töitä kommentoimaan/esittelemään niin mielenkiinnolla odottaisin jotain Petri Blomstedtin työsaralta. Erityistä kiinnostusta tunnen Kämpin entisöintiin. Onko siitä tallessa palautettujen yksityiskohtien piirustuksia tekijöiden ohjeiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s