Sakke Laitinen – leikkaa ja liimaa

blogi 30
 5.1.2015

Puhuin pötyä blogissani nro 26 kun kerroin, että opiskelukavereillani on taidenäyttelyitä ympäri Suomea. Eihän se pidä paikkaansa. Heillähän on näyttelyitä ympäri Eurooppaa! Tervetuloa Sakari Laitisen virtuaaliseen jälkinäyttelyyn Wolfsburgin kulttuurikeskukseeen. Sitä ennen Sakella oli pari näyttelyä Münchenissä ja Berliinissä vuonna 2013. Ja tietysti myös Karjaalla, missä taiteilija nykyään asuu. Vetäydyttyään arkkitehdintyöstä 10 vuotta sitten Sakke on eläkeaikanaan ”paneutunut himoharrastukseensa” (vapaa suomennos Wolfsburgin näyttelyn otsikkotekstistä ”preoccupation”). Tänä aikana on syntynyt muutama sata työtä – sommitelmia sekatekniikalla, kollaaseja, reliefejä ja kolmiulotteisia pahviveistoksia.  Vanha pienoismallin tekijä tykkää yhä leikata Stanley-veitsellä ja puristaa hellästi liimatuubia sekä näprätä pinsettien kanssa. Millintarkkaa puuhaa edelleen! Valitettavasti voin tässä esitellä Saken valtavasta tuotannosta vain murto-osan. Kuvia voi suurentaa klikkaamalla. Nuolella yläpalkissa vasemmalla pääsee takaisin sivulle.

 

Sakke1Sakke2

Sakke5pS18p

 

 

 

 

 

 

 

S3v

S26p

 

S25v

Sakke4pS33p

 

 

 

 

 

 

 

S7v

Sakke8ps11p

 

 

 

 

 

 

 

S50S16n

 

 

 

 

 

 

 

S41y

Sakke9ps10p

 

 

 

 

 

 

 

S20pS29p

 

 

 

 

 

 

 

S46v

S13pS14p

 

 

 

 

 

 

 

S28pS24p

 

 

 

 

 

 

 

S22v

S12pS15p

 

 

 

 

 

 

 

S17n

S27pS31p

 

 

 

 

 

 

 

Sakke6n

S34pS37p

 

 

 

 

 

 

 

S43v

S30pS43p

 

 

 

 

 

 

 

S35v

S44pS45p

 

 

 

 

 

 

 

S40n

S38S36p

 

 

 

 

 

 

 

S21v

S39pS23p

 

 

 

 

 

 

 

Saken lähes 50 vuotta kestänyt arkkitehdin ura sisältää koko rakennustaiteen skaalan kaupunkisuunnittelusta mitä erilaisimpiin rakennuksiin. Taloudelliset realiteetit suunnittelussa eivät useinkaan anna mahdollisuuksia muotojen ja värien vapaaseen ilotulitukseen. Onneksi vuosikymmenien aikana patoutunut luova energia on saanut revanssin taideluomusten kautta. Hyvä Sakke! Todella hienoja ja monipuolisia teoksia, joista ei voi olla tykkäämättä ja joista tulee iloiseksi. Toivottavasti taiteilijan valtavalle tuotannolle löytyy sopivia sijoituspaikkoja. Ne pitäisi saada esille julkisiin tiloihin, koteihin ja museoihin. Sakkehan ei juuri ole antanut myytäväksi töitään. Lähes kaikki ovat jäljellä. Arkkitehdin asunnon seinät, kirjahyllyjen sekä lipastojen päälliset ja ikkunalaudat ovat täynnä töitä. Lisäksi niitä on parissa isossa piirustuslaatikostossa sekä varastossa pakattuna vanerilaatikoihin Saksan näyttelyjen jäljiltä. Ja lisää teoksia syntyy koko ajan.

Saken kohdalla tulee mieleen mitä muutamasta muustakin modernista taiteilijastamme on sanottu: Hänellä on absoluuttinen värisilmä.

haakuva

Hullu arkkitehti

 miete 30

kun heräsin
aurinko paistoi
oli lämmintä
ja linnut lauloivat

siksi en vielä
halunnut avata silmiäni
sillä tiesin että ulkona
oli pimeää ja kylmää

 

2 thoughts on “Sakke Laitinen – leikkaa ja liimaa

  1. Hienoa että olet nostamassa tätä arkkitehdeilla olevaa taitoa esiin. Saken duunit on osin tosi hienoja. Millä saataisiin SAFAlle galleria jonnekin? Pitkään siitä on puhuttu vaan puheiksi on sekin idea jäänyt. Armitalo olisi auttanut tässäkin.

  2. Loistava Blogi Saken taiteesta, jota olen saanut katsella vuosien aikana Karjaalla.
    Ehdottomasti pitäisi saada Galleria pystyyn Saken tuotannosta!
    Pekka Linkola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s